Kiégés - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Mostanában rosszul alszol? Reggelente szorongva indulsz a munkába? Úgy érzed, nem becsülnek meg, és nem látod értelmét annak, amit nap, mint nap csinálsz? Akkor mai cikkünk Neked szól!

A kiégés jellemzői

A „menedzserbetegség” néven ismert tünetegyüttes ma már egyáltalán nem csak a vezető pozícióban lévőkre jellemző, hiszen egyre többen szenvednek tőle a munka, vagy a beosztás jellegétől függetlenül is. Mi ez pontosan? Egy olyan állapot, melynek fizikai és lelki aspektusai is megjelennek, és egy általánosan jelenlévő rossz közérzetet okoznak.

Kiket érinthet? Azokat, akik:

• túl hosszú idő óta ugyanott dolgoznak és/vagy ugyanazt a munkát végzik
• egyedül végzik a munkát
• nem szeretik a munkájukat
• nem éreznek kihívást abban, amit csinálnak
• hosszú ideje elhúzódó problémájuk van
• nem kapnak kellő elismerést (akár anyagi, akár más értelemben)

Sajnos jellemző, hogy a kiégésre csak valamilyen fizikailag megjelenő betegség esetén figyelünk fel, csak ekkor szembesülünk azzal, hogy valójában már jó ideje rosszul érezzük magunkat a bőrünkben. Nem figyelünk magunkra eléggé, halogatjuk a problémák megoldását, vagy egyszerűen nem veszünk róla tudomást. A testi tünetek, konkrét betegségek pedig valójában csak egy hosszú folyamat végét jelzik, szervezetünk utolsó figyelmeztetései arról, hogy változtatnunk kell!

A „burnout szindrómához” vezető okok

  1. Idealizmus, a kiinduló állapot, amikor nagy – akár túlzó – lelkesedéssel vetjük bele magunkat a munkába.
  2. Realizmus, amikor szembesülünk a valósággal és a nehézségekkel, de még reális képünk van önmagunkról és a munkánkról.
  3. Stagnálás vagy kiábrándulás fázisa, motivációnk, lelkesedésünk csökken.
  4. Frusztráció, ahol már alacsonyabb a stressz tűrő képességünk, és ingerlékennyé válunk.
  5. Apátia, amikor már rutinból, sematikusan, motiválatlanul végezzük a munkánkat.

A hosszú távú frusztráltság, és apátia már azok az állapotok, amikor a konkrét testi, vagy pszichoszomatikus tünetek is megjelennek. Nem alszunk jól, hajlamosabbak vagyunk bizonyos függőségekre. A stressz hatására ingerültté válunk, és érdektelenné, akár már a magánéletünk területén is. Nem étkezünk megfelelően, hangulatingadozásaink vannak, lefogyunk vagy túlsúlyunk lesz, ehhez kapcsolódóan magas vérnyomás, keringési zavarok, szorongás, depresszió is kialakulhat.

Mi a megoldás?

Először is, fel kell ismernünk a problémát! A megfelelő önismeret, és önmagunkhoz való őszinteség nagyon fontos a gondjaink kezelésében. Gondoljuk végig, mik azok a pontok, amiken mi magunk is tudunk változtatni. A hozzáállásunk, saját korlátaink meghatározása és tiszteletben tartása, világos, és elérhető célok kitűzése mind a segítségünkre lehet. Szánjunk időt a testi, lelki feltöltődésre, ne ezen spóroljunk.

Ha úgy látjuk, a belső változás nem elegendő, a munkahelyváltást is érdemes megfontolni, hiszen lehet, hogy a probléma alapvető gyökere az, hogy nem a megfelelő helyen, vagy nem a megfelelő feladatot végezzük. Szükség esetén kérjünk szakmai segítséget, számos pszichológus vagy tanácsadó jártas ennek a problémának a megfelelő kezelésében, és akár a munkahely, vagy az optimális munkakör meghatározásában is hasznos tanácsokkal láthat el minket.

Váltani, változtatni sohasem késő. Még ha ehhez ki is kell lépnünk a komfortzónánkból, ne féljünk megtenni az első lépéseket, hiszen egy jobb minőségű élet várhat ránk.