Elvárások - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Szinte minden álláshirdetésben megtalálhatóak elvárásként a jó kommunikációs készség, a nagy munkabírás, a stressztűrő képesség, az önálló munkavégzés és a jó csapatjátékos kifejezések. Vagy esetleg más készségek, képességek. De vajon tényleg meg kell felelni ezeknek az elvárásoknak?

Az álláshirdetések egyik fő részét általában az elvárások adják, vagyis a pozíció betöltéséhez szükséges tudás, képesség, készség és tapasztalat. Te elgondolkodtál már azon, hogy az itt feltüntetett elvárások mennyire valósak, tényleg szükségesek-e az állás betöltéséhez?
Remélem igen, mert érdemes velük foglalkozni. Hogy miért? Olvass tovább, és elárulom.

Mi az alapja az elvárásoknak?

Az elvárások összefüggnek a betöltendő munkakörrel vagy adott esetben akár a cég működési területével is. Nézzünk meg most együtt néhány példát.

Asszisztensi álláshirdetésekben rendszeresen találkozhatunk a jó problémamegoldó készséggel vagy a magas szintű számítástechnikai ismeretekkel az elvárások között. Egy asszisztensnek például váratlan helyzetben is tudnia kell megoldást találni és rendszeresen kell Office programokban dokumentumokat készítenie.

Pénzügyi, könyvelői álláshirdetésekben szinte mindig elvárásként szerepel a pontosság, a precizitás. Hiszen gondolj csak bele! A cég pénzügyei kapcsán elengedhetetlen, hogy valaki mindig pontosan, precízen dolgozzon, minden utalás jókor és jó helyre menjen, és a cég megfelelően leadózzon.

Remélem most már te is látod, hogy az elvárásoknak VAN valóságalapja. Éppen ezért a sikeres pályázáshoz fontos, hogy legalább az elvárások nagyobb részének megfelelj.

Néhol túlzottan magas elvárásokkal is találkozhatsz. Később beszélek arról is, hogy ez esetben mit tehetsz. De előtte hadd meséljem el Neked egy kedves ismerősöm történetét.

Precizitás kontra jó kommunikációs készség

Egyik kolléganőm férje reklámdekorációval foglalkozó cégéhez néhány hete új reklámdekorációs munkatársat keresett nyomdai anyagok teljes körű elkészítésére, nyomdai gépek kezelésére. Elvárások között a precizitás, az alaposság és a monotonitás tűrés szerepelt.

Ehhez képest nem egy és nem kettő olyan pályázatot kapott, melyekben a jó kommunikációs készség és csapatszellem volt kiemelve, a precizitásról és a monotonitás tűrésről pedig szó sem esett… A cégvezetőben a következő kérdések merültek fel – hozzáteszem jogosan:

Vajon alaposan megnézte az illető az álláshirdetést vagy csak küldi mindenhova ugyanazt a pályázati anyagot?
Mi van a precizitásával és a monotonitás tűrésével?
Lehet olyan ember precíz, aki még az álláshirdetést sem nézi meg alaposan?

A cégvezető helyében Téged meggyőznének ezek a jelentkezők?
Te behívnád őket interjúra?
Vagy benned is kétségek merülnének fel?
Ahogy Te is láthatod – ez a példa jól szemlélteti-, az elvárásoknak igenis fontos szerepe van.

De meg kell felelni minden elvárásnak?

Ahogy fentebb is említettem, az a fontos, hogy az elvárások nagyobb részének, legalább a 70-80%-ának megfelelj. Ezzel együtt viszont az elengedhetetlen elvárásokat mindenképpen teljesítened kell. Hogy melyek ezek? Kétféle képpen láthatod meg:

Az elvárások szövegezésénél kiemelik, hogy ez “elengedhetetlen” vagy “feltétlenül szükséges”. Vagy épp ellenkezőleg azt tüntetik fel, hogy “jó, ha van”, “előny, ha tudod”.
Illetve sokat segíthet az is, hogy ha végiggondolod, hogy a munkakör szempontjából ezek közül mik azok, amik tényleg alap elvárások, mik azok, amik nélkül nem tudnád megfelelően ellátni az adott pozíciót.

Fordítsd előnyödre az elvárásokat!

Feltétlenül tüntesd fel tehát azokat a készségeidet és képességeidet a pályázatodban, amelyek szerepelnek az álláshirdetésben az elvárások között. Hogy miért?

Mert a kiválasztási szakemberek mindig a kiírásban szereplő feladatok és elvárások alapján nézik át a beérkezett pályázatokat. Tehát azt figyelik, hogy birtokában vagy-e a pozícióhoz szükséges képességeknek és készségeknek. Biztos lehetsz benne, ha ezeknek a szerepeltetésére kiemelten figyelsz, akkor előnybe kerülhetsz a többi pályázóval szemben.

És nem csak azért, mert megmutattad, hogy Te alkalmas vagy erre a pozícióra, hiszen megfelelsz az elvárásoknak, hanem azért is, mert azt is érezni fogják, hogy a pályázatodat rászabtad az adott pozícióra, és nem csak tucatjával küldözgeted.

Összefoglalva tehát:

Fontos szerepük van az álláshirdetésekben feltüntetett elvárásoknak.
Az a jó, ha a felsorolt elvárások legalább 70-80%-a igaz rád.
Figyelj rá, hogy az elvárások között szereplő képességeidet és készségeidet beleírd a pályázatodba, hogy ezzel előnyt kovácsolj magadnak.

Hogy mi a teendőd?

Én azt javaslom, szabd az adott pozícióra a pályázatodat úgy, hogy az elvárásokat is figyelembe veszed. Így ugyanis biztosan előnybe kerülhetsz a többi pályázóval szemben.