Család - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Családvédelmi Akcióterv

„Elsősorban a bölcsődei férőhelyek számának bővítése és a nagyszülői GYED bevezetése segíti az egyszülős családokat” – mondja a csalad.hu-nak Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke a kormány 7 pontból álló Családvédelmi Akciótervével összefüggésben

„Mindenki örül, amikor olyan intézkedések születnek, amelyek támogatják a családok bővülését” – mondja az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke a kormány Családvédelmi Akciótervéről. Nagy Anna szerint „sok mindent csinálunk az életben, de talán mégis az a legszebb, amikor szülők leszünk, és gyermeket nevelünk. Velem biztosan nem történt még ennél szebb és jobb dolog.”

Nincs kinek mondani, hogy „segíts drágám”…

„Ha egy pár eddig anyagi okból nem mert vállalni még egy gyermeket, ezek az intézkedések elháríthatják az akadályt” – teszi hozzá Nagy Anna. Ám miután a támogatások nagy része arra fókuszál, hogy a jövőben minél több gyermek szülessen, az egyszülősök nem mindet tudják kihasználni. A gyermekeit egyedül nevelő apa vagy anya ugyanis a legtöbbször nem bővíti a családot egészen addig, amíg egy következő kapcsolatban új családot nem alapít. Az ilyen mozaikcsaládok 40 százalékában születnek új gyermekek.

Ugyanakkor vannak olyan kedvezmények, amelyek azokon is segítenek, akik nem vállalnak már több gyermeket. Az egyik ilyen a bölcsődei férőhelyek számának növelése. „Amikor valaki egyedül neveli a gyermekét, a munka-magánélet egyensúlya sokkal inkább álom, mint reális valóság. Mégis, ha a szülő dolgozhat, mert gyermekét biztosan felveszik a bölcsődébe, az óriási könnyebbséget jelent számára. Hasonló támogatás a nagyszülői gyed is. Egy gyermekét egyedül nevelő anyának vagy apának rendkívül nehéz megoldania, hogy reggel el tudja vinni a gyermekét a bölcsődébe, majd időben oda is érjen érte, közben jól teljesítsen a munkahelyén, otthon pedig a főzést, mosást, takarítást is elvégezze úgy, hogy az ne menjen a játék és a meseolvasás rovására. Ez a napi logisztikában komoly kihívás. Két szülőnek sem könnyű ez a feladat, de aki egyedül neveli a gyermekét, az nem mondhatja, hogy >>drágám, ma te hozd el a gyereket a bölcsiből<<, hiszen nincs drágám. Ebben segíthetnek a gyeden lévő nagyszülők” – fogalmaz a kuratóriumi elnök.

Legalább 300 ezer család, 500 ezer gyermek

Az egyszülősök között is vannak nagycsaládosok, nekik a négy gyermek után járó személyi jövedelemadó-mentesség jelenthet nagy segítséget, hiszen mint tudjuk, minden forint számít. A lakástámogatást, vagyis a CSOK-ot és a kedvezményes kamatozású hitelt is igénybe vehetik.

Nagy Anna elmondta, hogy Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős család él, ahol 500 ezer gyermeket nevelnek. Ahogy mondja, nem egységes társadalmi csoportról van szó: körülbelül 60 százalékuk elvált, nem kevés az özvegy sem. Sokfélék vagyunk” – fogalmazott az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke.