40 felett - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Sokan gondolják úgy 40-50 év felett, hogy már késő új dolgokba belekezdeni. Ez is csak egy félelmekből eredő tévhit! Persze érthető, ha már 20-30 éve dolgozol a szakmádban, talán nem is nagyon értesz máshoz, és nem hiszed, hogy valami ismeretlen területre kéne lépned ennyi idő után. Arra bíztatunk mindenkit, hogy ne félj változtatni, ha nem vagy elégedett az életeddel, vágj bele bátran új dolgokba!

Milyen nehezítő tényezők vannak?

Munkavállalói szempontból: konkrét elképzeléseik van arról, hogy mit és hogyan szeretnének, magasabb a fizetési igényük, teljesítőképességük fokozatosan csökken, nem megfelelő a nyelvtudásuk és képzettségük.

Munkáltatói oldalról: előítéletesek a korosabb munkavállalókkal szemben, esetleg van bennük szakmai féltékenység, nem akarják kielégíteni a magasabb fizetési igényt.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan tulajdonságai ennek a korosztálynak, amit a fiatalok nem tudnak pótolni. Meg kell érteniük a cégvezetőknek, HR szakembereknek, hogy mennyire értékesek a középkorú és afeletti munkavállalók.

Íme egy pár példa arra, hogy miért jó 40 felettieket alkalmazni:

  1. széleskörű szakmai és élettapasztalattal rendelkeznek
  2. a fiatalabbak sokat tanulhatnak tőlük
  3. a fejlett technikák alkalmazásához is hozzászoktak, de tudják alkalmazni a régi, jól bevált módszereket is
  4. lojalitás – a korunk előre haladtával egyre kevésbé szeretjük a változásokat, így a munkahelyünkhöz is egyre jobban ragaszkodunk

A munkaerőpiacon minden csoportban helye van különböző típusú, személyiségű, nemű, korú, képzettségű embereknek. Már vannak kezdeményezések, amik ebbe az irányba mutatnak. Lépésről lépésre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az idősebb korosztály is megkapja a nekik járó megbecsülést az elutasítások helyett.