Nyár - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Javában tart a nyár, kitört a vakáció még akkor is, ha az időjárás néha nem ezt sugallja nekünk a hirtelen jövő, frissítő felhőszakadásaival. A diákok számára 2,5 hónap pihenés, iskola nélkül eltöltött idő, ami a szülők számára igazi fejtörés, hisz a gyereket le kell kötni, programot kell szervezni neki. Ilyenkor van lehetőség olyan dolgokra is, amit esetleg év közben nem lehet megtenni. Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár összeszedett néhány tanácsot szülőknek megfontolásra arról, hogy a gyerekek mit NE tegyenek nyáron. Íme!

1. Ne tanuljon!

Tényleg ne. Legyen bármilyen is a bizonyítvány, a nyár ne szóljon a tanulásról. Még akkor sem, ha esetleg nem abszolvált a gyerek egy tantárgyat. Pihenje ki magát, hisz ez a legfontosabb. Természetesen a pótvizsgára való felkészülést nem lehet félvállról venni, de ebben az esetben se csak a tanulásról szóljon a nyár. Hisz ezzel csak megutáltatjuk vele a tantárgyat, a tanulást és elvesszük tőle még a maradék kedvét is. Ha sikeresen elvégezte az előző tanévet, akkor pedig augusztus közepétől ráér a saját maga által írt ütemterv alapján ismételni.

2. Ne üljön egész nap a gép előtt!

Sajnos sok diák azért is örül a szünetnek, mert akkor rengeteg ideje lesz internetezni. Persze, a számítógéptől ne tiltsuk el, de el kell érni (programokkal, táborokkal, kiadott feladatokkal), hogy ne csak ebből álljon az élete. Igenis tessék a szabadban lenni, élvezni a napot, a strandolást, a feltöltődést és a barátokkal töltött időt. Bár még nem érzik, de a számítógép és az online tér elrabolja azokat az önfeledt éveket, a szabadidőt, ami később már nem pótolható.

3. Ne vonja ki magát a házimunka alól!

Igen, igen. Attól mert nyári szünet van, attól még lehet és kell is házimunkát végezni. Persze, ne házi cselédként kezeljük, de azt gondolom, hogy a mosogatásra, szemét levitelére, néha az ebéd elkészítésére, takarításra be lehet fogni a gyerkőcöket, a lányokat és a fiúkat egyaránt. Fontos, hogy megtanulják azt, hogy a tányér nem lesz magától tiszta, a ruha nem mászik be a mosógépbe.

4. Ne szalassza el a diákmunka lehetőségét!

15-16 éves kortól már engedjük el őket kicsit dolgozni. Ennek az előnyeiről és a fontosságáról már írtunk korábban weblapunkon. Tapasztalja meg, milyen érzés 6-8 órán át ásványvizet pakolni, szórólapozni, mosogatni vagy épp sajtburgert gyártani. Augusztusban pedig élvezettel költhetik el a pénzüket arra, amire szeretnék. Mindenki csak nyerhet ezzel.

5. Ne hagyja ki a táborozás élményét!

Mindenki felnőttként szívesen és mosolyogva emlékszik a tábori élményeire, az átbeszélgetett éjszakákra, az ott szövődött barátságokra, szerelmekre. Ezek mind-mind meghatározó élményei és velejárói a nyárnak, melyeket kár lenne kihagyni. Ne hagyja ki a nyári élményeket!

Rengeteg olyan dolgot lehet csinálni, amit az év többi részében nem lehet megtenni. Nézzünk hullócsillagokat este, pancsoljunk a strandon, feküdjünk a homokban, szaladjunk a réten, legyünk a barátainkkal csak úgy, grillezzünk, csodáljuk meg a naplementét és a napfelkeltét a vízparton, horgásszunk, sétáljunk nagyokat, olvassuk szuper könyveket… Én mindenképpen ezeket fogom tenni, mert a nyár az mégiscsak nyár.

Tartalmas, élményekkel teli nyarat kívánunk mindenkinek!
Gyöngyösi Család és KarrierPont
Mi a családokért dolgozunk!
Képzések, tanácsadások, színes programok
Keressen Bennünket!

Gyöngyösi Család és KarrierPont
Gyöngyösi Oktatási és Kulturális Alapítvány
Telefon: +36 (37) 301 649 | E-mail: hevesmegye@gyoka.hu | Facebook
Gyöngyös, Vármegyeház tér 1, – Gyöngyös, Török Ignác u. 1