Kivándorlás - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Egy időben sokan elmentek az országból külföldre dolgozni, de most megfordulni látszik ez a folyamat.
– Fontos a külföldi tapasztalatszerzés, hadd lássák meg a szerencsét próbáló fiatalok, hogy Nyugat-Európában sem kolbászból fonják a kerítést. Aztán amikor jön a lakhatás meg a bölcsőde kérdése, belátják, hogy nem éri meg hosszabb távon külföldön élni a családdal. A másik nagyon fontos kérdés, hogy a biztonság felértékelődött, s Magyarország továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország. Több mint 25 ezer magyar állampolgár távozott külföldre 2018-ban, ez mintegy 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Szintén tavaly 18 és félezer korábban kivándorolt magyar állampolgár tért vissza, csaknem 9 százalékkal többen jöttek haza, mint 2017-ban. Az M1 Szemtől szembe című műsorában a szakértő azt mondta, a gazdaság fellendülése sokat számít az elvándorlás mérséklésében, továbbá a szakképzett munkaerő megtartását segíti a kormány bérfejlesztési programja.

A legkevesebben Magyarországról vándoroltak ki

Az ENSZ adatai szerint a magyarok 6, a románok 17,5, a horvátok 20,4 a portugáloknak pedig a 22,3 százaléka él egy másik országban. Már a világgazdasági válság előtt is rendkívül rossz állapotban volt Magyarország gazdasága, a munkanélküliségi ráta magas volt, vagyis már a válság előtt megindult a kivándorlás Magyarországról.

Most, a sikeres kormányzást követően a magyar gazdaság olyan állapotba került, hogy a kivándorlás mérséklődött, tehát egyre kevesebben hagyják el Magyarországot; a régiós adatok alapján a legkevesebben Magyarországról vándoroltak ki.

A magyar társadalomnak nagyon alacsony a mobilitása, azonban amint megnyílt a külföldi munkaerőpiac, sokan úgy vélekedtek, hogy ha már amúgy is költözni kell a munka miatt, akkor elmennek Ausztriába, Németországba vagy más egyéb országokba. Egy ideig kedvezőtlen volt a gazdasági helyzet is Magyarországon, ami összességében az elvándorlást eredményezte.

Hosszú évekbe telik, amíg valaki úgy dönt, hogy elhagyja az országot. Az uniós csatlakozást követően slágertémává vált, hogy diákok külföldön tanulnak, vagy éppen ott nyitnak vállalkozást.

A gazdaság teljesítménye lehet a vonzóerő

A kérdés az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye mennyire lehet vonzó azoknak, akik korábban elhagyták az országot. A számok alapján látható, hogy egyre kevesebben hagyják el az országot, mert az emberek a hétköznapi életükben is érzékelik a gazdasági eredményeket, amelyeket sokáig csak a statisztikákban voltak jelen – mutatott rá.

Más országban is láthatunk már erre utaló eredményeket, például a lengyeleknél is tapasztalható, hogy egyre többen mennek vissza..

Külföldön sincs kolbászból a kerítés

Nagyon sok tényezőn múlik, hogy ki hova megy, vagy ki marad otthon. Ezek közé tartozik például a keresetek mellett az is, hogy mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek, a ruházati termékek, vagy a tartós fogyasztási cikkek. Ezek mellett az sem mindegy, hogy mennyibe kerül a lakhatás, milyen a környezet, az egészségügyi ellátórendszer vagy éppen a tömegközlekedés.

Látszik, hogy a reálbérek és az életszínvonal is jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. Kijelenthető, hogy most jobb Magyarországon élni, mint nyolc évvel ezelőtt, ugyanakkor felhívta a figyelmet: ha Londonba kiköltözik valaki, hiába keres sokat, a lakhatási költség elképesztően magas.

A Londonban élők például, ha lakást akarnak vásárolni, akkor lottót kellene nyerniük, máskülönben esélyük sincs rá. Egy külvárosi tízemeletes ház tetején egy lakás ára több százezer fontra tehető. Általában az a tapasztalat, hogy a fiatalok csak pár évre mennek Nyugat-Európába dolgozni, tapasztalatot szereznek, jelentősen fejlődik a nyelvtudásuk, továbbá, ha többen laknak együtt, össze tudnak spórolni annyi pénzt, amennyiből Magyarországra visszaérkezve el tudják kezdeni az itteni életüket.– A kormány lehetőségeket teremt, s a fiataloknak kell eldönteniük, hogyan élnek ezekkel a lehetőségekkel. A kormánynak abban van szerepe, hogy legyen egy jó államigazgatás, az adórendszer segítse a vállalkozásokat, kell sok erős helyi közösség, jó iskola és erős egyház. Az állam támpontot ad, támogatást ad, mások helyett dönteni nem tud.

A béremelés tovább mérsékelheti a szakemberek elvándorlását

Az elmúlt időszakban ez már megindult, az egészségügyben is nagyon komoly bérfejlesztés történt, ami megállíthatja a szakképzett emberek elvándorlását – mutatott rá. Biztatóak a jelek, és ha tovább folytatódik a béremelési program, amelyet a kormány az elmúlt években elkezdett, van rá esély, hogy megállítsák az elvándorlást és a szakképzett munkaerő Magyarországon maradjon.