Halogatás - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Bármilyen ágazatban is akarsz érvényesülni, a halogatás az egyik legnagyobb ellenséged,

s az egyik leggyakoribb probléma, mellyel az ember szembesülhet munkája során. De vajon miért jelenthet a halogatás ekkora problémát?
Gyakran előfordul veled, hogy…
…félreteszel egy problémát későbbre?
…elhalasztasz egy fontos feladatot?
…nehéznek találod, hogy nekiállj megcsinálni valamit?
…nem érzed magad motiváltnak akkor sem, ha már szorítanak a határidők?
…az elvégzendő feladat helyett találsz egy másikat, amit szívesebben csinálsz?
Ha valamelyik ismerősen hangzik, előfordulhat, hogy te is a nagy halogatók közé tartozol. Ez esetben tisztában vagy vele, mennyi stressz ered a halogatásból: dolgoznod kellene, de nem tudsz az adott feladatra koncentrálni, ráadásul rengeteg időt és energiát pazarolsz el arra, hogy aggódsz a határidők és a következmények miatt, vagy bűntudatosan merengsz a lustaságodon. A feladatok pedig csak egyre halmozódnak, míg úgy nem érzed, hogy a puszta tömegük miatt is esélytelen, hogy időben vagy megfelelően elvégezd őket, ez pedig csak fokozza a frusztrációdat, és további csökkenti a morált.

Miért halogatjuk a dolgokat?

Ha le akarod küzdeni a halogatást, először meg kell találnod a konkrét okát. Csak akkor oldhatod ugyanis meg a problémát, ha azonosítod a gyökerét. A halogatás leggyakoribb okai az alábbiak:
• rossz szervezés
• nem vagy biztos benne, mit kell csinálnod
• olyan feladatot kaptál, melynek megoldása nem tartozik az erősségeid közé
• a munka unalmas vagy kellemetlen
• félelem a kudarctól
• nem tudsz koncentrálni
• van valami más, amit sokkal szívesebben csinálsz
• önbizalomhiány
• nem hiszel abban, amit csinálsz.

Hogyan győzhetjük le a halogatást?

• Egyszerűen csak állj neki a feladatnak. Elkezdeni a legnehezebb: gyakran csak arra van szükséged, hogy rávedd magad, hogy kezdj bele, és utána már gond nélkül tudod folytatni.
• Képzeld el, milyen jó lesz, mikor végre befejezted a feladatot, és egyrészt élvezheted a munkád gyümölcsét, másrészt nem kell többet foglalkoznod vele. Tűzz ki magadnak valami jutalmat a befejezésért, hogy ezzel is növeld a motivációdat.
• Gondoskodj a jó szervezésről. Készíts listát a teendőkről, a nagyobb feladatokat darabold fel kisebb lépésekre, jelöld meg, melyik feladat élvez prioritást. Írd fel a határidőket is, és sorra húzd ki a feladatokat, melyeket elvégeztél.
• Tudatosítsd magadban, melyik feladatok jelentik számodra a kihívást, és időzítsd őket olyankorra, amikor a legtöbb energiád van és a legjobban tudsz koncentrálni.
• Tanulj meg egyszerre egy dologra összpontosítani. Kapcsold ki a telefont és a közösségi médiát, csukd be az ajtót, hogy kirekeszd a zavaró zajokat, és foglalkozz csak és kizárólag azzal, amit csinálnod kell.
• Motiváld magad a feladatok megfogalmazásával is. A „meg kell csinálni” és a „neki kéne már állnom” csak növelik a stresszt és a nyomást, míg az „ezt fogom csinálni”, „ezt a feladatot választom” segítenek a pozitív hozzáállás kialakításában.
• Gondoskodj magadról. Egyél és aludj eleget, ne hajszold magad a végkimerülésig! Ha egészséges és pihent vagy, jobban tudsz összpontosítani, több energiád lesz és könnyebben találsz motiváló tényezőket is.
• Kérj segítséget. Nem kell mindent egyedül csinálnod,- ne félj másokhoz fordulni.
• Szervezd ki vagy add át másnak a feladatot. Ha például fárasztónak találod a könyvelést, célszerűbb felfogadni egy könyvelőt, mint hogy egyedül próbálj meg megküzdeni az unalmasnak ítélt feladattal.
• Hallgass a megérzéseidre. Ha rossz érzésed van egy feladattal kapcsolatban, próbálj meg rájönni, mi az oka. Azért érzed magad kényelmetlenül, mert komoly kihívással nézel szembe, vagy mert a lelked mélyén tudod, hogy nem ezt vagy nem így kellene csinálnod?

Lehet-e hasznos a halogatás?

Bármily meglepően is hangozzék az előzőek fényében, a halogatásnak is megvan a maga haszna. Nem csak segít tudatosítani, hogy mi az, amit szívesen csinálsz, és mi az, amit inkább kerülnél, de gyakran lehetőséget nyit arra, hogy jobban átgondold, mit hogyan csinálj, vagy hogy újabb információkat szerezz be, melyek hasznosak lehetnek. Az is előfordulhat, hogy az a típus vagy, aki nyomás alatt tud a leghatékonyabban dolgozni, és a közelítő határidő jótékony hatással van a teljesítményedre.
Ez azonban nem szolgáltathat hivatkozási alapot arra, hogy folyvást elhalasztgasd a fontos teendőket. Az arany középutat kell követned: találd meg az egyensúlyi helyzetet, melyben mindent a maga idejében, kényelmesen és hatékonyan meg tudsz csinálni.
Akármelyik stratégiát választod, az első lépés, hogy nézz szembe önmagaddal, és ismerd be, ha szeretsz halogatni – ezek után pedig dolgozd ki azt a módszert, mely megszabadít a stressztől, és lehetővé teszi, hogy a tőled telhető leghatékonyabban teljesíts.