Környezettudatos - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Hogyan neveljünk környezettudatos gyereket!

Szeretnél gyermekedből környezettudatos felnőttet nevelni? Örülnél, ha tudna alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz? Akkor nincs más dolgod, mint játékos formában beépíteni az életébe a környezetbarát szokásokat.

Környezettudatos nevelés

Közhely, de igaz, hogy a gyerekek játszva tanulnak a legkönnyebben. Élményeken, fizikai kontaktuson át szívják magukba a legtöbb információt. Nekünk, felnőtteknek pedig felelősségünk, hogy egy olyan szemléletmódra tanítsuk őket, ami nem rongálja tovább a bolygónkat, hiszen így is éppen elég ramaty állapotban van. Ne neveljünk hát környezetüket tönkretevő „buldózereket” a gyerekekből, hiszen ők még nagyon fogékonyak a jóra, és nyitottak az új szokások kialakítására!

A legizgalmasabb az egész környezettudatos nevelésben az, hogy miközben jóra tanítod csemetédet, magadat is egyre jobb és jobb szokásokra veszed rá. Fejlődsz, és úgy végzel házimunkát, hogy közben játszol te magad is.

9 tipp – Mivel nevelheted környezettudatosságra a gyermekedet?

1. Mesélj neki arról, honnan jön az étel!

Ebben sokkal több történet rejlik, mint hogy a tehén igazából nem lila, és a sült krumpli nem zacskóban terem. Hogyan készül? Mivel jár a termelése? Milyen távolságról hozzák? Mennyi energiát emészt fel a gyártása? Mekkora területeket, mennyi vizet használunk hozzá?
Mind-mind egy külön érdekes téma, amit a gyerek korának megfelelően elmesélhetsz neki. És még nincs vége, hiszen itt tudtok beszélni arról, mennyi csomagolóanyag kerül a kukába, mennyi zöldhulladék a komposztálóba, amikor ételt vásárolunk vagy készítünk.

2. Piacozzatok, főzzetek együtt!

A piacozás az egyik legjobb móka, általában az árusok is imádják a gyerek vásárlókat, így nagy élmény lesz kiválasztani a heti főzéshez az alapanyagokat. Találjatok ki és készítsetek el együtt húsmentes, tejmentes ételeket, és próbáljatok szezonális zöldségeket vásárolni vagy termeszteni. Ha gyümölcsökről beszélgettek, mondd el, hogy a narancs vagy az ananász nagyon messziről jön, az alma, a körte, az eper, a málna viszont nálunk is megterem. Ha egyszer-kétszer részt vesztek egy „szedd magad!” programban, az nem csak szórakoztató családi program, de még a városi gyerek is közelebb kerülhet általa a gyümölcstermesztéshez. Sőt, valószínűleg a maga által gyűjtött epret vagy almát nagyobb lelkesedéssel fogja megkóstolni.

3. Komposztáljatok!

A hiedelmekkel ellentétben komposztálni bárhol lehet. Akár egy panellakásban is. De ha van egy pici kerted, akkor aztán tényleg nem bonyolult! A komposztba kerülhetnek a szerves hulladékok, amelyek egy főzés után megmaradnak. A gyerek így nyomon követheti a természet körforgását, hogy hogyan válik a gyümölcs héjából komposzt, ami visszakerül a földbe, táplálja a növényeket, és új termésekhez segíti hozzá a kertet.

4. Gondozzatok egy kis konyhakertet együtt!

Mag, palánta, föld, napsütés, locsolás, gazolás… csupa olyan fogalmak, amelyekkel egy kisgyerek örömmel megismerkedik. A legegyszerűbb paradicsomot, bazsalikomot és cukkinit termeszteni, no meg a jól ismert babról csíráztatás is nagyon látványos és emlékezetes a gyerekek számára. Ha van egy saját feladata a folyamatban, ami ráadásul rendszeresen ismétlődik, pl. a locsolás, akkor a végeredménynek is jobban fog örülni. Egymás után kapkodja majd be a csodás zöldségeket, egyenesen a saját kiskertből.

5. Takarékoskodjatok a vízzel!

Igen nehéz megoldani, hogy ahol gyerek van, ne használjunk sok vizet a fürdéshez. Engedd el ezt a dolgot! Nem kell úgy felnőnie, hogy csak zuhanyzik, és amint tiszta, már zárjátok is el a vizet. Ha pancsolni, töltögetni, búvárkodni szeretne, hát hadd csinálja! De ettől függetlenül mesélhetsz neki arról, hogy a zuhanyzás környezetbarátabb a fürdésnél, a kert locsolásához pedig gyűjthettek az egyik homokozó vödrébe esővizet.

6. Az utolsó kapcsolja le a lámpát!

Ezt minden gyerek hamar megtanulja: amelyik helyiségben nem tartózkodunk, ott ne égessük feleslegesen a villanyt! Amint feléri a villanykapcsolót, ez lehet is akár az ő feladata. Örülni fog, hogy újra és újra megmutathatja, hogy ő már egyedül le tudja oltani a lámpát.

7. Szedjetek szemetet!

Ha kirándulni mentek, vihettek magatokkal egy zsákot és egy kesztyűt, amivel összeszeditek az utatokba kerülő eldobott szemetet. A családok által látogatott kirándulóhelyeken sajnos rengeteg a szemét, egy 5 perces szemétszedéssel már sokat tesztek a környezetért, és a gyermeked figyelme is ráirányul, hogy szemetelni nem szép dolog.

8. Újrahasznosítás = kézműves foglalkozás

A legtöbb gyerek szeret, sőt imád kézműveskedni. Ehhez sem kell mindig új alapanyagokat vásárolni, készítsetek inkább valamit a hulladékok felhasználásával! Rendkívül sok ötlet van az interneten pl. a petpalackok, újságpapírok, joghurtos és Tetra-dobozok felhasználására.

9. Utazzatok okosan!

Tartsatok autómentes napokat, a közeli boltba sétálva vagy biciklivel menjetek! Jót tesz a gyereknek az is, ha megismerkedik a városi tömegközlekedéssel, nekik ez játék és ismeretterjesztés. A 100 km-re lakó nagyihoz is lehet néha vonattal menni, a móka, no meg a környezet kedvéért.

A sort persze a végtelenségig lehetne folytatni. A tudatos vásárlás, a hulladékcsökkentés, a műanyag bojkottja, a pénzgyűjtögetés, a megunt játékok és ruhák elcserélése másokkal csupa olyan dolog, amit a gyerekek is könnyen megértenek, át tudnak érezni, és ha szépen elmondjuk nekik, milyen célt szolgálnak, lelkesen bele is vetik magukat.
Te ezek közül melyiket építenéd be a családotok életébe? Van olyan környezetbarát szokásotok, amit kihagytunk a felsorolásból?

Várjuk az ötleteket a hevesmegye@gyoka.hu címre!

Minden „családbarát” javaslatot, jó gyakorlatot weboldalunkon, és facebook oldalunkon teszünk közzé!  http://nokamunkahelyen.hu/ , https://www.facebook.com/csaladeskarrierpontgyongyos/