Új kedvezmény - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Fontos tudni, hány háztartást érinthet az egyik új kedvezmény.
A miniszterelnök által bejelentett családtámogatási terv alapján a legalább négy gyereket nevelő nők élethosszig mentesülnek a személyi jövedelemadó (szja) fizetésének terhe alól. A már ma is élő adókedvezmény értelmében azonban a nagycsaládok jelentős része most is mentesül az szja-fizetés alól.

Az új kedvezmény tehát azoknak a családoknak jelent további előnyt, akik magasabb összjövedelmük miatt 99 ezer forintnál több adó- és járulékkedvezményt érvényesíthetnek havonta. Ugyancsak örülhetnek azok a dolgozók nők, akiknek a gyerekei már felnőttek, mert ők a jelenleg érvényes kedvezményt már nem kapják meg. Ezek alapján 37 ezer háztartás lehet érintett azonnal az új kedvezményben.

A portfolio.hu számításai szerint egy négy gyerek mellett, 40 évesen ismét munkát vállaló, és így az élete végéig szja-mentességet élvező nő (bruttó átlagbért, 4%-os bruttó bérnövekedést, nem változó szabályokat és 15%-os szja-kulcsot feltételezve) a nyugdíjba vonulásának időpontjáig (ami 59 év körül volt a legutóbbi adatok szerint átlagosan);

összesen 18,1 millió forintos adóelőnyhöz juthat.

Minél előbb érvényesek rá a kedvezmény feltételei (korai gyerekvállalás és korai visszatérés a munkaerőpiacra), annál jobbak a feltételek. Ez motiválhatja a nagycsaládos nőket, hogy vállaljanak újra munkát. A háromgyermekesek foglalkoztatási rátája ugyanis már lényegesen alacsonyabb a kisebb családok esetében megfigyeltnél: 2017-ben a 25–49 éves nők körében az 1 gyermekes családok esetében 73,3%-os, a 2 gyermekesek esetében 73%-os, míg a 3 vagy több gyermeket nevelők esetében 48,9%-os volt a foglalkoztatási ráta.