Sportok - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Sportolni jó. Együtt lenni is jó. Szóval együtt sportolni duplán jó. Az viszont nagy kérdés, hogy mit és hol sportolhat közösen egy család, ha testmozgással szeretné eltölteni szabadidejét.

Azzal aligha mondunk újat, hogy a rendszeres sportolás nemcsak a felnőtteknek fontos, hanem a gyermekek egészséges fejlődésének is egyik alapfeltétele. Külön plusz pont, ha mindezt a szabadban végezzük, lehetőleg együtt az egész család.

Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanítsuk a gyermekünknek a mozgás szeretetét, hogy sportolni, elfáradni jó – és nem mellesleg kifejezetten egészséges. Nagyon fontos tehát a pozitív hozzáállás, valamint hogy a gyermek természetesnek vegye: élete szerves része a rendszeres mozgás.

Az együtt végzett sport ráadásul nagyszerű közösségformáló erő, márpedig a pozitív közös élményekre egy családban is komoly szükség van. Persze nem mindegy, mit és hogyan sportolunk.

A közösen űzött sportot ugyanis elsősorban a gyermek életkorának és érdeklődési körének megfelelően kell kiválasztani. Nyilván az sem mellékes, hogy a szülők is őszintén élvezzék.

Túrázás, kerékpározás

Talán kevesebb embernek jut eszébe a közös sportolás emlegetésekor a túrázás, pedig rendkívül egészséges, nagyon jól megmozgatja az egész családot, ráadásul nagyszerűen alakítható a nehézségi foka a gyermekek teljesítőképességéhez.

Szintén remek családi program lehet a közös kerékpározás. Már országszerte egyre több a kiépített kerékpárút, ahol biztonságban tekerhet kicsi és nagy. De kimehetünk a közeli erdő mellé is, ahol a jó levegő további pluszt jelent.

Labdajátékok

Kézenfekvő választás lehet valamilyen labdajáték, egyrészt mert ezek nem monoton módon ismétlődnek (mint például a futás vagy az úszás), másrészt mert gyakorlatilag a kertben, a közeli parkban is bármikor űzhetők.A focihoz egy labdán kívül más nem nagyon kell. Ha egy fokkal komolyabban űznénk, akkor szinte bármiből lehet kaput varázsolni, de sok labdajátékhoz kapható kiegészítő a nagyobb sportüzletekben, jellemzően pár ezer forintért.

Szabadidős sportok

Az olyan sportágak, mint a frizbi, tollas, minigolf, bocsa, sárkányeregetés, bowling, íjászat, horgászat, görkorcsolyázás, túrázás, lovaglás vagy mászás (kötélpályán vagy mászócsarnokban) szintén mozgásban tartják az egész családot, és könnyen beépíthetők a mindennapokba akár egy hétvégi kirándulás során. Görkorcsolya esetén figyeljünk oda a megfelelő védőfelszerelésre!

Vízi sportok

Ebben az esetben már nem baj, ha kicsit nagyobbak a gyermekek, hogy ők is aktívan élvezhessék az evezést, kenuzást, esetleg a vitorlázást. Elmehetünk együtt úszni is, fontos, hogy a gyermek jó vízbiztonságra tegyen szert. Az úszás ráadásul egyike a legegészségesebb sportoknak, nagyszerűen átmozgatja a testet.

Téli sportok

Noha nyár van, azért ne feledkezzünk meg a téli sportokról sem! A síelés és a korcsolyázás adja magát, de sokan lelkes hívei a szánkózásnak is, amihez viszont semmiféle előképzettség és komolyabb felszereltség sem kell.

A lényeg: együtt a család!

Nagyon fontos a szülői minta, hogy a gyermek azt lássa, a szülők sportolnak.

Akár fel is lehet osztani a napokat (például hétfő és szerda reggel az anyáé, kedden és csütörtökön pedig az apa sportol), ez a közös idő ráadásul lelkileg is nagyon nagy pluszt ad a gyermeknek.

Nem mindig az a lényeg, hogy a lehető legnagyobb erőbedobással eddzünk, különösen, mert a gyermekek kiskorukban azért sportolnak, mert jó játszani, vagyis a tevékenység maga jutalmazó erővel bír számukra.

Fontos, hogy amikor a család együtt sportol, ezt tartsuk szem előtt, vagyis olyan tevékenységeket keressünk, melyekben örömét leli a család valamennyi tagja. Mert az együtt töltött minőségi idő egy életen át elkísér minket.