Gyakornoki program - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Harmadéves egyetemistaként rengeteget foglalkoztam az elmúlt néhány hónapban a szakmai gyakorlat kérdéskörével. Mikor? Hol? Hogyan? Mennyiért? Mi lesz utána? Ezzel biztosan sokan vagytok így, hiszen természetesen ez az egyik központi kérdése ennek az időszaknak. Azt hiszem mondhatom, hogy elég szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen részben a munkaerőhiány, részben a generációs különbségek miatt a cégek egyre több gyakornoki pozíciót nyitnak meg.

Több szempontól is előnyös ez a helyzet: lehetőséged van igazi gyakorlatot szerezni (nem azért fognak fizetni, hogy kávét főzz), olyan közösségbe kerülhetsz, ahol szuper kapcsolatokra tehetsz szert. Illetve, ha elégedettek veled (és Te is velük!), a gyakornoki időd lejárta után, ajánlhatnak neked további munkalehetőséget, már állandó alkalmazottként. Erről egyik kolleganőm már írt személyes beszámolót, amit itt olvashattok! 🙂 Rengeteget nyernek ezzel ők is! Friss gondolkodású fiatalokkal dolgozhatnak együtt, akik tudják tartani a lépést a rohanó technikai fejlődéssel, és mivel nincsen tapasztalatod, ők taníthatnak be téged, saját igényeik szerint. A későbbiekben pedig alkalmazhatnak hosszabb távon is, ami sok időt spórol nekik mind a keresgélést, mind a betanítást illetően.

Mit kell tudnod a szakmai gyakorlatról?

Gyakornoki munkaidő és időtartam: A ledolgozandó órák száma függ az egyetemtől, illetve a szaktól is. Nekem például 600 órát kell ledolgoznom 15 hét alatt, ami napi 8 órás munkaidőt fog jelenteni, de van ismerősöm, akinek csak 300 órát kell teljesítenie.

Gyakornoki fizetés: A felsőoktatásban résztvevő hallgatónak egybefüggő szakmai gyakorlatára, ha az eléri a hat hetet kötelező díjazást fizetni, hetente legalább a minimálbér 15%-át, azaz 2019-ben 22.350 forintot.

Felelősség: Nyilván minden kiadott feladat és projekt iránt érzünk magunkban késztetést, hogy tökéletesen teljesítsük, de hivatalosan mégis a főnökünk hatásköre a mi munkánkat ellenőrizni és javítani. Logikus is! Azért vagy gyakornok, hogy tanulj. Nyilván nem megy minden elsőre, vétünk hibákat, de emiatt nem szankcionálhatnak minket. Ami viszont nagyon fontos, hogy mindenképp olvasd át a szerződésed, hogy pontosan mit tartalmaz ezzel kapcsolatban.

Munkavégzés helye: Nagyjából ugyanúgy keresel magadnak gyakorlati helyet, mint rendes munkahelyet. Vagyis a szimpatikus helyekre beadod az önéletrajzod, majd interjúzol, és végül, ha minden jól megy felvesznek a legideálisabb helyre. Alkalmazhatnak iskolaszövetkezeten keresztül, vagy a képzési intézményeddel kötött együttműködési szerződés alapján. Vannak intézmények, amelyek szerveznek szakmai gyakorlatot házon belül is, ebben az esetben nem kell végig csinálnod a fent leírt folyamatot.

Ha sikerül jól megválasztanod a gyakorlati helyedet, nem kell keresztülmenned a pályakezdők legnagyobb problémáján: Nem vesznek fel, mert nincs gyakorlatod, de nem tudsz gyakorlatot szerezni, mert nem vesznek fel. Erre már szerencsére egyre kevesebb példa van, de még mindig nehéz elindulni a nagybetűs életben, ha nincs egy jó rajtpozíciód.

Összeszedtem néhány elég jó lehetőséget, amit megpályázhattok, ha a gyakornoki helyetek kiválasztása előtt álltok.

A Teva Gyógyszergyár Zrt. tevékenységének egyik meghatározó területe a gyógyszer-alapanyag-gyártás, ami nemcsak az ezen a területen dolgozó munkatársak létszámából derül ki. Gyakornoki programjukat itt találod.

Az OTP Bank Nyrt. Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja, amely Közép- és Kelet-Európában közel 1500 bankfiókot működtet, kilenc országban több mint 13 millió ügyfelet kiszolgálva. Gyakornoki programjukat itt találod.

A Magyar Posta Zrt. állami tulajdonban lévő vállalat, mely Magyarország postaforgalmát bonyolítja le. A Magyar Posta a levél- és csomagküldemények felvétele mellett pénzügyi és pénzforgalmi szolgáltatásokat is nyújt, illetve hírlapterjesztést és kiskereskedelmi tevékenységet is végez. Gyakornoki programjukat itt találod.

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Magyarország állami vasúttársasága. A vasúthálózat teljes hossza 7297 kilométer. Gyakornoki programjukat itt találod.

Az Exxon Mobil Corporation vagy ExxonMobil amerikai olaj- és gázcég, John D. Rockefeller Standard Oil nevű cégének leszármazottja, egyike a világ hat energiaóriásának, árbevétel szempontjából köztük is a legnagyobb. Gyakornoki programjukat itt találod.

Az Erste Bank Hungary Zrt. vagy röviden Erste Bank egy magyarországi kereskedelmi bank. 1997-ben alakult, amikor a Mezőbankot a privatizáció során felvásárolta és átnevezte az osztrák Erste Group. Gyakornoki programjukat itt találod.