Családok - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Az év legmelegebb hónapjait a családok is igyekszenek minnél jobban kihasználni, és egy részét nyaralással tölteni. A szülők többsége azonban nincs tisztában azzal, hogy kisgyermekkel mikortól, hova és hogyan érdemes elutazni. A Lokál most ennek járt utána.

– Az utóbbi években egyre bátrabban indulnak a szülők kisgyermekeikkel nyaralni. Ez főként annak köszönhető, hogy mind belföldön, mind külföldön a szállodák bababarát környezetet és eszközparkot próbálnak kialakítani. A legtöbb hotelben már lehet kérni külön kiságyat, etetőszéket, bébiételt, néhol még babakocsit is. A nagyobbaknak pedig játszószobával, külön programokkal és animátorokkal készülnek – kezdte lapunknak Horváth Ágnes, a Nettravel.hu ügyvezetője, aki elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy féléves babával már nyugodtan elutazhatunk.

– Érdemes korán elkezdeni utazgatni a babákkal, hogy minél hamarabb hozzászokjanak. Egy hat hónapos picivel belföldön már nyugodtan elmehetünk. Külföldi úti célt kétéves kortól ajánlok, olyan helyekre ahol maximum 3-4 óra alatt ott lehetünk repülővel. Kocsival más a helyzet, vele meg tudunk állni útközben pihenni vagy megszállni valahol. A szállást érdemes úgy kiválasztani, hogy központban legyen, pár percre a boltoktól. A szülők ilyenkor vagy egy magasabb árkategóriájú hotelt választanak, ahol tényleg minden adott vagy apartmant. Itt ugyanis mindent el tudnak maguknak kényelemesen készíteni úgy, ahogy azt ők és a gyerekek is megszokták – tette hozzá Ágnes.

Legnépszerűbb úti célok családi vakációra

Belföld: Balaton, Sárvár, Tisza-tó, Hajdúszoboszló

  • Európa: Görögország, Spanyolország, Olaszország,
  • Európán kívül: Törökország, Thaiföld

Hogyan kössük le a gyermek figyelmét?

A gyermek nagy eséllyel nem fogja végig aludni a többórás utat, ezért érdemes előre felkészülnünk erre is. A tabletet töltsük fel, és állítsuk be a kedvenc meséket, videókat. A legkedvesebb játékaikat pakoljuk be, de készülhetünk egy új játékkal, amit akkor adunk oda, amikor elindulunk. Ha repülőn utazunk, a fel- és leszálláson kívül nyugodtan sétálhatunk egyet a kicsikkel, ha már unják az egy helyben ülést.

Fontosak a közös élmények

A kikapcsolódás mellett nagyon fontos, hogy egy nyaralás során egész nap együtt van a család, távol a munkától és a problémáktól. Ilyenkor sokkal jobban tudunk egymásra figyelni és a közös élmények által szorosabbá válhat a szülő-gyermek kapcsolat.

Egyre több a családbarát szálloda!

Ahogy a családbarát szállások egyre népszerűbbé válnak, úgy állítja egyre több intézmény magáról, hogy családbarát. Az a szálláshely családbarát, amely már teljesített más, hasonló helyzetű fogyasztóknál, specifikusan gyermek- és/vagy bababarát fizikai környezetet, kiegészítő szolgáltatásokat és üzleti/emberi hozzáállást biztosít annak érdekében, hogy lehetővé tegye az oda látogató családok minden tagja számára a valódi kikapcsolódást.
Szolgáltatásaik között szerepel, hogy Játszóházat, gyermekmedencét üzemeltetnek, frekventált időszakokban a kicsiket animátorok szórakoztatják.

Családvédelmi 7 pont

A kormány idén kibővítette a családtámogatási rendszert:

  1. Tízmilliós gyermekvállalási támogatás.
  2. Bővül a csok kedvezményes hitele.
  3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.
  4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.
  5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.
  6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.
  7. Nagyszülői gyed bevezetése.