Munkád - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Szeretsz dolgozni, vagy csak szükséges rosszként tekintesz a munkádra? Minden bizonnyal vannak részei, amiket jobban élvezel, és vannak részei, melyeket utálsz. Egy munka bizonyos fokig olyan, mint a szerelem: először minden tökéletesnek tűnik, de az idő előrehaladtával egyre újabb problémák bukkannak fel, és a kezdeti izgalom is alábbhagy.

A többség nem csak és kizárólag a pénz miatt dolgozik: mindannyian vágyunk a sikerre, az emberi kapcsolatokra, az érzésre, hogy valami újat tanultunk, hasznosat cselekedtünk, kitoltuk a határainkat és eredményt értünk el. Ez a hozzáállás teszi lehetővé, hogy bejárjunk dolgozni, és ne veszítsük el az életkedvünket – ha egyre inkább tehernek látod a munkádat, és úgy érzed, hiányzik a motiváció, nem csak rosszabbul fogsz teljesíteni, de ez az érzés az egész életedre rá fogja nyomni a bélyegét. Az alábbi tippek segítenek, hogy megtaláld a munkád pozitív oldalát és visszaszerezd az elveszett motivációt.

1. Találj egy munkatársat, akit nagyra értékelsz. A jó emberi kapcsolatok minden munkahelyen kulcsfontosságúak – találj valakit, akit kedvelsz, megbecsülsz, és add ezt a tudtára!

2. Lassíts egy kicsit. Ne kapkodj, ne rohanj – találd meg a munkafolyamatban azt a részt, amit szívesen csinálsz, és koncentrálj arra, ne csak túlesni akarj az egészen.

3. Légy hálás a jó dolgokért. Tölts néhány percet azzal, hogy végiggondolod, miért lehetsz hálás – ez segít tudatosítani magadban, mit szerethetsz a munkahelyeden, miért volt érdemes ezt választanod.

4. Kérj pozitív visszajelzést. Ne várj az éves értékelésig, kérdezd meg nyugodtan a főnöködet vagy a kollégáidat, hogy mi a véleményük a munkádról, mivel érdemes foglalkoznod, mi az, amit a legjobban csinálsz.

5. Válaszd ki a legélvezetesebb munkát. Írj listát a teendőkről, és találj időt arra, hogy ne csak azt csináld meg, ami sürgősen kell, hanem azt is, amit szívesen csinálsz. Adj magadnak lehetőséget, hogy a munkád élvezetesebb aspektusára koncentrálj!

6. Indíts be egy szórakoztató projektet. Ha tudod, mit csinálnál szívesen, nyugodtan vágj bele! Magyarázd el a főnöködnek, miért jó a cégnek, ha belekezdtek ebbe, vagy miért van szükség arra a munkára, amit a legszívesebben csináld. Alakíts a munkádon, hogy igazán élvezete