Gyöngyösi Család és KarrierPont

A Családbarát ország projekt szakmai támogatását élvező nagyszabású EFOP-1.2.9-17 Nők a családban és a munkahelyen (standard) projekt keretében az ország 71 pontján nyílnak Család és KarrierPONT-ok. A központok kiemelt célja a gyermeket nevelő nők munkaerőpiaci reintegrációjának segítése. Ennek érdekében zajlott le nemrég azoknak a szakembereknek a képzése, akik az egyes Család és KarrierPONT-ok tevékenységeibe bekapcsolódva továbbadhatják megszerzett ismereteiket a munkába való visszatérés kapcsán felmerülő nehézségeikkel a központokhoz forduló édesanyáknak.

A képzők felkészítése a 20 órás (4 elméleti és 16 gyakorlati), 4 modulos képzésre, 15 fős csoportokban zajlott. A vonatkozó tananyagot Major Lívia, Potápi Rita és Svéda Dóra készítették.

A munkába visszatérő, a korábban még nem dolgozó vagy a tartós munkanélküliség problémájával küzdő nők a központokban elérhető reintegrációs képzésbe kapcsolódva saját képességeik kibontakoztatásához kapnak segítséget. A képzés támogatja őket abban, hogy a munkaerőpiacra visszatérni szándékozók felkészüljenek az újbóli munkaerőpiaci elhelyezkedésre, fejlődjenek kompetenciáikban és hogy megértsék a tervezés fontosságát életpályájuk alakításában.

A képzés résztvevői az önismereti technikák segítségével először körbejárják annak kérdését, hogy milyen irányba tart az életük és hogyan tervezzék tudatosan életpályájukat. A reális tervezés előfeltétele a saját erőforrások józan felmérése, a személyes képességek elemzése és ezek átfordítása a munka világában való érvényesülés területére. Fontos segítséget jelent a támogató közeg, mely a képzés során az önbizalom, az önbecsülés megerősítését szolgálja.  A helyzetelemzés utáni újabb lépésként önéletrajz írására kerül sor és rövid szóbeli bemutatkozásokat, „állásinterjúkat” is modelleznek a felkészítés során.  A képzés keretében a jelentkezők megismerkedhetnek a vállalkozói gondolkozásmód alapjaival is, hogy miképp foghatnak saját vállalkozásba.  

Az ország minden területén (Budapest és Pest megye kivételével) hozzáférhető Család és KarrierPONT-ok szervezésében induló képzések ingyenesen állnak majd az érdeklődők rendelkezésére. http://csaladbaratorszag.hu/csakpont