Gyöngyösi Család és KarrierPont

A legtöbb ember a kiegyensúlyozott családi életben látja a boldogság titkát. A Boldogság Világnapja (március 20.) kapcsán közölt kutatásból kiderült, hogy nem annyira a szakmai sikerek, mint a családi, magánéleti “jól-lét” van befolyással elégedettségi szintünk javulására.

A CIB Bank felmérése (Életstílus-Boldogság-Világnapja-CIB Bank-Felmérés ) szerint a megkérdezettek mintegy 75%-a tartotta fontosabbnak a kiegyensúlyozott családi életet a karriernél. Még többen (86%) mondták azt, hogy akár szerényebb anyagi körülményeket is vállalnának a magánéleti boldogságért cserébe. Az talán nem meglepő, hogy ez az értékítélet a korban előre haladva erősödik, az viszont inkább, hogy konszenzus van e téren a megkérdezett nők és férfiak között: minimális az eltérés a két nem véleményében. Jóval fontosabb tényező tehát a boldogságunkban a sikeres családalapítás, a jó emberi kapcsolatok és a minőségi lakókörnyezet, mint az előrelépés a munkahelyen.

Ugyanezt támasztja alá az a 75 éve zajló Harvard-kutatás (Élet -Tanulsága-A-Boldogságról-Howard-Felmérés ) is, melyből kiderül, az igazi boldogság kulcsa, ha bensőséges, szoros emberi kapcsolataink vannak. A 724 ember életének alakulását követő vizsgálat, mára kiterjedt a kutatásba bevont személyek családjaira is. Egyelőre egy univerzális szabály látszik kibontakozni: azok az emberek a legboldogabbak, akiknek szoros emberi kapcsolataik vannak. A tudat ugyanis, hogy mindig számíthatunk valakire, és ritkán érezzük magányosnak magunkat, a fizikai és érzelmi egészségünkre is jó hatással van. Azok, akik ilyen szerencsések, hosszabb ideig élnek, kevesebbszer betegszenek meg, hiszen a kapcsolataik megléte segíti az idegrendszer nyugodt működését, csökkenti az emocionális fájdalom mértékét, és az agy egészségére is hatással van.