Megjelenés - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Szemán-Fülöp Edina vagyok, Stílustanácsadó és Design Manager. Nap, mint nap abban segítem a hölgyeket, hogy személyiségükhöz és testalkatukhoz illeszkedő, megfelelő üzenetet sugárzó stílust alakítsunk ki a számukra.

Az állásinterjú egy különleges alkalom, aminek ugyanúgy megvannak a szabályai, mint amikor színházba megyünk, vagy egy ünnepségre öltözünk fel. Fontos a rákészülés és a szabályok tiszteletben tartása.

Amikor belépünk az interjúra, öltözetünkkel szavak nélkül bemutatkozunk, még azelőtt, hogy kezet nyújtanánk. Ilyenkor, azzal tudjuk a legjobb benyomást kelteni, ha önmagunk visszafogott, elegáns verziójaként jelenünk meg.

Nézzük tehát azokat az öltözködési tippeket, amiket alkalmazva tökéletes lesz a rólunk kialakult első benyomás:

  • Interjú öltözékünket igazítsuk a megpályázott munkahely cégkultúrájához. Az elvárt viselet az adott cég weboldaláról többnyire kideríthető.
  • Vegyük figyelembe a megpályázandó pozíciót és a beosztást. Nem mindegy ugyanis, hogy egy senior manager munkakörbe jelentkezünk vagy éppen grafikusnak egy kreatív céghez.
  • A higiénia és a jó állapotú, tiszta holmik minden esetben alapnak tekinthetők. A világ legfelkészültebb szakembere sincs nyerő helyzetben, ha testszagot áraszt, de vigyázzunk, az is lehet kellemetlen, ha fullasztó parfümfelhő lengi körül. Egy viseltes cipő vagy táska sem tesz túl jó benyomást.
  • Kerüljük a szélsőségeket! Túl sok smink, túl színes körmök, túl kivágott felső, túl szűk ruha, túl rövid szoknya, túl magas sarkú cipő, túl színes, túl mintás öltözék, túl nagy vagy túl tömött táska. Mindegyik ingoványos terület egy interjún.
  • Törekedjünk harmonikus megjelenésre! Ha tudjuk, hogy milyen színek és fazonok állnak a legjobban, lépés előnyben vagyunk. Ezt egy stílustanácsadó segítségével könnyen kideríthetjük, így még az egyéni karakterünket is becsempészhetjük a legszigorúbb business viseletbe is. Ha erre éppen nincs időnk, vagy kedvünk, akkor próbáljunk biztosra menni. Egy jól szabott sötétkék kosztüm – fehér blúz kombinációval nem tévedhetünk.
  • Ügyeljünk a szabályokra! A szigorú (formális) üzleti viseletben a 4 alapszín a fekete, kék, szürke és a barna. Utóbbi kettőnek világosabb, neutrális árnyalatai is megfelelőek. Ha nem szoktunk szoknyában járni, inkább vegyünk nadrágot. Blúz esetén a legbiztosabb választás a fehér különböző árnyalatai, a hófehér, tört fehér, krém fehér esetleg bézs, minden esetben testszínű fehérneművel viselve. A szoknya érjen kicsivel térd fölé vagy térd alá kortól függően. A zárt fekete vagy nude magassarkúhoz testszínű harisnyát vegyünk minden esetben.

Lazább cég esetén sötétebb szoknyához felvehetünk egy színesebb blézert. Finom színek itt is előnyben! A rövid vagy hosszú ujjú blúz is lehet mintás, de igyekezzünk olyat választani, hogy a minta ne terelje el rólunk a figyelmet. Ha elegánsabb pamut pólót választunk a blézer alá, akkor inkább az egyszínű ajánlott. A nagy, csörgő ékszerek is zavaróak lehetnek, ezért inkább A diszkrétebb darabok közül válasszunk!

  • A kényelem magabiztossá tesz. Ha az öltözékünk kényelmetlen, akkor elvonja a figyelmünket, így nem tudjuk a legjobb formánkat nyújtani. Különösen igaz ez a cipőre. Érdemes ezért az interjút megelőző napokban összeállítani és felpróbálni a teljes szettünket. Amennyiben minden kényelmes, harmonikus és igényességet sugárzó, akkor kellő magabiztossággal indulhatunk az interjúra.