Költségvetési - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Ezermilliárdok a családoknak, belengetett további állami béremelés, plusz 1,5 havi juttatás az állami egészségügyi intézményeknek, több pénz a nyugdíjasoknak – csak néhány példa, hogy mely területeken várható plusz kiadás a 2020-as költségvetésben. Részletesen elemezzük a jövő évi büdzsé bevételi és kiadási tételeit.

A családok támogatása jövőre 224 milliárd forinttal lehet magasabb, mint idén, a vállalkozások pedig összességében 500 milliárd forinttal járhatnak jobban 2020-ban – derült ki a költségvetés bemutatásakor.

Mennyi jut a főbb célokra?

A központi alrendszer mérlegére vonatkozó részletes kiadási és bevételi számokból kiolvasható, hogy mely területeken lehet nagyobb hangsúlyeltolódás 2020-ban. A központi költségvetés kiadásai összességében 5,8%-kal lehetnek magasabbak az ideinél. Ebből látványosan kilóg a lakásépítési támogatások 22,4%-os emelkedési üteme, ami nem meglepő a kormány új családvédelmi intézkedéseinek fényében (ezekről még részletesen írunk a későbbiekben).
Látványos, hogy a költségvetési szervek kiadásai visszafogott ütemben növekednek és az uniós programok kiadásai 1955 milliárd forintról 1700 milliárd forint alá csökkennek.

Érzékelhető forrásbővülés történik az egészségügy területén is. Az Egészségbiztosítási Alap ugyanis 10,2%-kal több forrásból gazdálkodhat jövőre, ezen belül a kórházak szempontjából fontos gyógyító megelőző ellátás előirányzat 12,2%-kal, 155 milliárd forinttal lesz magasabb. Vagyis a kórházak jövőre 1,5 havi plusz juttatással kalkulálhatnak. A gyógyszerkassza (bruttó) összege 8,5%-kal 393 milliárd forintra emelkedik.

Gyöngyösi Család és KarrierPont