Bölcsődék - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Több mint hétszáz új bölcsődei férőhelyet alakítanak ki 465 millió forintból – jelentette be államtitkárság. Soha nem volt még annyi bölcsődei férőhely a három év alatti gyermekek számához viszonyítva hazánkban, mint most.

Szeretnék, hogy minden három év alatti gyermek bölcsődei férőhelyhez jusson, akinek a szülei ezt igénylik.

Egyre többen dolgoznak hazánkban, és nő a gyermekvállalási kedv is, ezért megemelkedett a bölcsődei helyek iránti igény, így 2022-re hetvenezer férőhely elérése a kormány célja, hogy minden családnak – ingyen vagy megfizethető áron – tudjanak segíteni a kicsik elhelyezésében.

A kormány növelné a családi bölcsődék számát is, ezért pályázatot írtak ki, amelynek révén 465 millió forintból 726 új férőhely jön létre. Ezzel mintegy 11 százalékkal emelkedik a családi bölcsődei férőhelyek részaránya. Emellett 2020-ban duplájára növelik ezeknek a szolgáltatásoknak a központi finanszírozását. Jövőre 52 milliárd forint jut a három év alatti gyermekek ellátására, ami közel ötszöröse annak, ami 2010-ben erre a célra rendelkezésre állt.

Mintegy százmilliárd forintot fordítanak a bölcsődei férőhelyek bővítésére 2019-ben, és jó ütemben haladnak, hogy – a kitűzött célnak megfele¬lően – 2022-re elérjék a hetvenezres számot. – A családi bölcsődék működésiengedély-kötelesek, és a szakmai tartalmat a hivatalos szervek ellenőrzik. Aki ilyen szolgáltatást szeretne nyújtani, annak a tárgyi feltételek biztosítása mellett kötelező elvégeznie egy száz¬órás tanfolyamot, hogy biztonságossá váljék minden kisgyermek ellátása.

Gyöngyösi Család és KarrierPONT