Időbeosztás - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Mindenfajta munka sikerének egyik kulcsa a jó időbeosztás. Ha tudni akarod, hogyan valósíthatod ezt meg a leghatékonyabban, kövesd az alábbi tippeket!

 1. Számold ki, mennyi időt töltesz egy nap a munkáddal. Ellenőrizd magad, mennyi időt töltesz kávészünettel, adminisztrációval, szervezéssel – az eredmény akár egész megdöbbentő lehet.
 2. Megbeszélések, találkozók előtt határozd meg pontosan, mi az elérni kívánt cél, a megválaszolandó kérdés
 3. Szabd meg minden feladat határidejét, és tartsd magad ehhez a korláthoz.
 4. Vasárnaponként tervezd meg a heti munkabeosztásodat. A leghatékonyabb napok rendszerint a kedd és a szerda – hétfőn mindenkinek vissza kell rázódnia a munkába, a hét végre pedig mindenki fáradtabb lesz.
 5. Készíts napi munkatervet minden reggel.
 6. Ne csak a teendőkről, de az elvégzett feladatokról is vezess listát. Így láthatod, mennyit haladtál, és ez csak növeli a motivációdat.
 7. Kezdd a napot a legnehezebb feladattal. Az emberek többnyire délelőtt a legproduktívabbak, és így ráadásul gyorsan túl is esel a nehezén.
 8. Zárd ki a zavaró tényezőket. Kapcsold ki a telefont és a közösségi médiát is!
 9. A multitasking nem működik, ne is próbálkozz vele. Ha sikerül is időben elvégezned a feladatokat, a megosztott figyelem jelentősen rontani fogja az eredmény színvonalát.
 10. Ne várj az isteni szikrára, állj neki a dolognak most. Ha a tökéletes hangulatra és környezetre, vagy valami különleges inspirációra vársz, folyamatosan csak halogatni fogod a feladatot.
 11. Nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Ha egy óra alatt megírsz egy esszét, nem kell utána négy óra hosszat nézegetni, hogy hátha találsz egy-két hangzatosabb kifejezést, és az irodád sem attól lesz rendezett, hogy fél óránként mindent milliméterre pontosan a helyére igazítasz.
 12. Ne akadj fenn a részleteken. Koncentrálj az összképre, a célra, ne pedig az apróságokra. Ha elveszel a részletekben, sosem leszel kész.
 13. Néha tarts szünetet. Az átlagember nagyjából 90 percig tud hatékonyan koncentrálni valamire. Időnként frissítsd fel magad, hogy újult erővel kezdhess dolgozni.
 14. Használd ki az üresjáratokat. Sorban állás, várakozás, buszon ülés – nem elveszett idő! Ezalatt válaszolhatsz e-mailekre vagy hívásokra a mobilodon, vagy pihenhetsz és olvashatsz egy jó regényt vagy újságot.
 15. Rendszerezd az e-mailjeidet. Vedd külön az üzletit és a családit, jelöld meg a sürgőseket és a válaszra várókat.
 16. Használd az agyad másik felét is. A szabadidődben oldj meg rejtvényeket, csinálj valami szokatlant – ettől kreatívabb és hatékonyabb leszek a munkád során is.
 17. Sportolj rendszeresen. Ez a legjobb stresszlevezetés, ráadásul az egészség egyik kulcsa.
 18. Aludj eleget, megfelelő időben. A pihent agy sokkal gyorsabb és hatékonyabb!
 19. Használj naptárat a szervezéshez. Így könnyen számon tarthatod, mikor mit csinálsz, hol kell lenned, melyik határidő mikor jár le.
 20. Találj időt a lazításra is. Néha mindenkinek szüksége van csendre és nyugalomra. Talál békés kikapcsolódást is, ne csak olyat, ami felpörget!
 21. Tanulj meg nemet mondani. Nem neked kell mindent megoldanod!
 22. Inkább korábban, mint később – ne halogass semmit csak azért, mert még messze van a határidő lejárta.
 23. Nem kell mindig felvenni a telefont. Nem vagy Pavlov kutyája! Csak azért, mert csörög, még ne szakítsd félbe a fontos feladatot, amin dolgozol. Oszd be, mikor intézed a telefonokat, és válaszolj a hívásokra abban az intervallumban.
 24. Hagyd, hogy szokássá váljon a rendszer, amiben élni akarsz. Sokkal könnyebb követni egy időbeosztást, ha hozzászoktál.
 25. Szabadulj meg a rossz szokásaidtól. Ez nem mindig könnyű, de ne hagyd, hogy a nehézségek elrettentsenek!
 26. Törekedj az egyensúlyra. Nem kell minden percedet munkával tölteni – hagyj időt a családnak és a barátoknak is. Élj teljes életet!