Interjú - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Behívtak interjúra, hogyan tovább?

Ha a megfelelő önéletrajzzal túljutott az első szűrőn, következik egy talán még nagyobb kihívás: az állásinterjú.

Az állásinterjú legtöbbször stresszes helyzet, de sokat segít, ha felkészülten érkezik. Ebben segítünk most!

Mi az az interjú, mi a célja?

Az állást hirdető cég munkatársa az állásinterjún méri fel, hogy szakmailag megfelelő-e az adott munkakör betöltésére, valamint a személyisége illeszkedik-e a vállalati kultúrába.
Ez remek lehetőség a felmerülő kérdéseket átbeszélni és megismerni mélyebben a munkakört, csapatot és magát a munkáltatót is.
Az interjúk jellemzően két vagy több körből tevődnek össze, amelyek során találkozhat a felvételivel foglalkozó szakemberekkel és szakmai vezetőkkel egyaránt. Az időpontegyeztetés során tájékoztatást kap az interjúfolyamatról, arról, hogy kikkel találkozik és miről lesz szó a beszélgetéseken. Amennyiben nem kap elegendő információt, nyugodtan kérdezzen rá.

Hogyan készüljön rá?

Az interjúkra mindenképpen érdemes alaposan felkészülni, ezt akár már pár nappal előtte is elkezdheti.
Gondolja végig, milyen feladatai voltak eddig, milyen eredményeket ért el, valamint hogy mik lehetnek azok a szempontok, amik előkerülhetnek az interjún az adott munkáltatónál, munkakörnél.
Ha van olyan ismerőse, akin keresztül bővebb háttérinformációkat tud szerezni, tegye meg. Minél több információval rendelkezik, annál biztosabban választja ki a legmegfelelőbb állást.

Mi történik ott? Mire számítsak?

A klasszikus interjún kívül, amelyen egyedül vesz részt, sok vállalat az elsőkörös találkozót csoportos interjúval váltja ki. Itt egy időben több pályázó is jelen van, és különböző szituációs feladatokkal mérik fel szakmai tudást, és azt, hogy ki hogyan boldogulna az adott munkakörben.
Amennyiben az álláshoz elvárás a magasabb szintű nyelvtudás, számítson arra, hogy ezt letesztelhetik.
Ha az interjú végén úgy érzi, hogy nem kapott elég információt – feladatokról, felelősségi körökről, munkaidőről, csapatról, fejlődési lehetőségekről, mikor számíthat visszajelzésre – nyugodtan kérdezzen rá ezekre.

Ami mindenkit érdekel: bértárgyalás

A kiválasztási folyamat egyik legfontosabb kérdésköre a bértárgyalás.
Bérigényére többször is rákérdezhetnek, így alapszabály, hogy tudatosan gondolja át ezt a kérdéskört. Mindig emelje ki, hogy nettó vagy bruttó bérről beszél, és az igényét ne konkrét összegben, hanem inkább egy sávban (-tól -ig) határozza meg.
Vegye számításba a lehetséges béren kívüli juttatásokat is, mint a cafeteria vagy teljesítménybónusz. Ha rendelkezik erről információval, tervezze bele ezeket is az igényébe vagy a bértárgyalás során tisztázza.

Az interjú után

A személyes beszélgetés után pozitív benyomást kelt, ha e-mailben a toborzónak megköszöni a lehetőséget és jelezi, hogy várja a visszajelzését az interjú eredményével kapcsolatban. A válasz akár átlagosan egy-két hetet is igénybe vehet, mert az adott munkakörre többen is jelentkezhetnek és a személyes beszélgetések hosszabb időt vesznek igénybe.
A profession.hu oldalon leadott jelentkezéseket a Pályázataim menüpont alatt tudja ellenőrizni, valamint figyelemmel kísérni, hogy a folyamat éppen milyen szakaszában tart. Ha úgy érezi, már túl régóta nem kap visszajelzést, érdemes felvenni az interjúztatóval a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon.
Ha a folyamat végén nem kapta meg a kiszemelt állást, akkor sincs minden veszve. Ha szimpatikus volt a munkáltató és tetszett a csapat jelezheti, hogy további testhezálló állások felé is nyitott és megkeresheti a cég a későbbiekben.