Figyeljünk - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Természetes, hogy gyermekeinket az év minden napján óvjuk, ahogyan csak tudjuk. Azonban a nyári szünet hosszú hetei és a családi nyaralások izgalmai alatt talán még jobban oda kell figyelnünk rájuk, mint az év többi időszakában.

Fényvédelem

A nyári napsugarak ereje az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznünk a szünidő alatt. Annál is inkább, hiszen, míg mi magunk már amúgy is odafigyelünk az esetleges ráncok megelőzésére, reggel és este is ápoljuk bőrünket, esetleg magunknál hordjuk kedvenc fényvédő termékünket, addig ez csemetéinket messze nem érdekli, és az általános tapasztalat az, hogy nem is tudják, mi az, hogy naptej. Különösen figyeljünk oda, ha sportolni vagy kirándulni indulunk gyermekeinkkel, a folyamatos mozgás közben ugyanis a ruha dörzsölődésén kívül az izzadság is könnyedén leoldja a felkent védelmet bőrükről. Ilyenkor érdemes akár 1-1,5 óránként is újra alkalmazni a krémet, strandon pedig minden fürdőzés után tegyük kötelezővé az ismételt bekenést.

Hidratáltság

A másik dolog, amiről óvodás és kisiskolás korú gyerkőceink hajlamosak elfeledkezni. Ha elragadja őket a hév játék vagy sportolás közben, egyes gyerekek észre sem veszik, hogy mennyire szomjasak. Figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre. Ösztönözzük a rendszeres ivást például egy menő kulaccsal, amit csemeténk örömmel mutogat majd a játszótéren vagy a sportpályán.

Biztonság

A nyár a szabadtéri elfoglaltságok szezonja, ez az azonban magával hozza a veszélyes helyzeteket és kockázatos helyszíneket is. Mindig menjünk biztosra a gyerek biztonságával kapcsolatban, legyen szó akár a megfelelően elhelyezett gyermekülésről, akár a biciklizés közbeni bukósisak viselésről. Ha csemeténk még nem tud úszni, víz közelében tegyünk rá mentőmellényt és karúszókat is, így extra biztonságot nyújthatunk neki, ha egy pillanat alatt mégis elcsúszna vagy elrohanna. Ennek ellenére se hagyjuk azonban soha egyedül, mivel a felfújható biztonsági eszközök sok kisgyerek számára túlzott magabiztosságot adnak, amiből végül baleset lehet.

Egészség

A nyaralás közben meglátogatott idegen tájak, a külföldi ételek és higiéniás viszonyok veszélyein kívül a nyári meleg miatt gyorsabban szaporodó kórokozóknak is köszönhető, hogy ilyenkor nagyban megnövekszik a különböző élelmiszerrel kapcsolatos megbetegedések és fertőzések kockázata. Egy kellemetlen hasmenés vagy gyomorrontás elkerülése érdekében ezért érdemes extra figyelmet fordítanunk a megfelelő higiéniára, és a megszokottnál óvatosabbnak lennünk, ha étkezésre kerül a sor. Ha nagyobbacska már gyerkőcünk, magyarázzuk el neki, miért fontos ilyenkor még többször kezet mosni. Az otthon készített fogások esetén fordítsunk különös figyelmet a nyers húsok kezelésére és tárolására, baromfi főzésekor pedig mindig menjünk biztosra afelől, hogy megfelelően hőkezeltük-e a húst.