Iskolakezdési - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Minden évben kiürül a szülő pénztárcája, amikor elérkezik az iskolakezdés ideje, hiszen az új tanévre új tanszerek, új tornacipő, tornaruha és egyebek szükségesek.

Ilyenkor minden fillér számít, ezért érdemes észben tartani, hogy az iskolás gyerekek szülői iskolakezdési támogatást igényelhetnek. Az iskolakezdési támogatást általános és középiskolás tanulók családi pótlékra jogosult szülei kérhetik 2019. december 31-ig, amennyiben cafeteriát biztosító munkahelyen dolgoznak.

Hogyan kell igényelni az iskolakezdési támogatást?

Az iskolakezdési támogatás a cafeteriarendszer részét képező választható cafeteriaelem. Azt utalvány formájában a munkáltató juttatja el a szülőknek. Az utalványok pénzösszege kizárólag az iskolakezdésben szükséges dolgokra vásárolható le, úgymint tanszerek, taneszközök, tankönyvek, illetve ruházati cikkek. A vásárlást mintegy 14 ezer kijelölt üzletben lehet lebonyolítani.

A munkáltató dönthet arról, hogy mindkét szülőnek ad iskolakezdési támogatást. Erre akkor is lehet mód, ha mind az anya, mind az apa azonos munkahelyen dolgozik.

Mennyi az iskolakezdési támogatás összege?

Az iskolakezdési támogatás összege egy gyerek után nem lehet több a bruttó minimálbér 30%-ánál, azaz maximum 44.700 forint, kettő gyerek után 89.400, három gyerek után 134.100 forint, négy után 187.800 forint. A pénzösszeget tartalmazó utalványt a munkáltatók szeptemberben folyósítják a munkavállalóknak.

Önkormányzati segítség is van

A szülők nemcsak munkáltatójuknál igényelhetnek támogatást az iskolakezdési költségekre. Településenként, az önkormányzatoknál is van lehetőség erre. Az egyes önkormányzatok eltérő összegekkel járulnak hozzá a költségekhez.