GDPR Tilos lesz a privát netezés - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Az uniós adatvédelmi szabályozás, azaz a GDPR rendelkezései miatt változik a munkahelyi számítógépek használatának szabályozása. A friss törvényjavaslat szerint a jövőben tilos lesz a munkavégzés céljából a munkavállalónak kiadott számítástechnikai eszközök magáncélú használata.

Az Országgyűléshez benyújtott törvénymódosítás – mely kiegészítené a Munka Törvénykönyvének a munkaviszony keretein belüli személyiségi jogok védelmének szabályozását – úgy fogalmaz, hogy
“a magánélet ellenőrzésének kizárása helyett a hangsúly arra kerül, hogy a munkavállaló a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai eszközt kizárólag a munkaviszony teljesítése érdekében használhatja, mivel az Alaptörvényből és a polgári törvénykönyvről szóló törvényből is levezethető a munkáltató azon kötelezettsége, hogy a magánélet nem ellenőrizhető. Tehát a munkáltató az átadott számítástechnikai eszközön tárolt adatba az ellenőrzés során addig tekinthet be, ameddig el nem tudja dönteni, hogy az adat magáncélú adat-e”.

Távmunka esetében eddig is élt ez a korlátozás, de a jövőben ezt minden esetben bevezetnék. Mivel a munkáltató a munkatevékenységgel kapcsolatos adatokba eddig is betekinthetett, így nehéz elkerülni, hogy a privát adatok biztonsága ne sérüljön, ezért a legkézenfekvőbb, ha alapvetően megtiltják ezeknek a személyes adatoknak a munkaeszközökön történő tárolását.

Kérdéses, hogy ennek a megvalósítása mennyire életszerű, illetve hogy a mobiltelefonok esetében ezt hogyan tudják majd korlátozni. „Előfordulhat, hogy egy munkáltató meghatározott feltételekkel engedi majd a magáncélú számítógép használatot, akár munkaidőben is, erre a törvényjavaslat előreláthatóan adhat is majd lehetőséget” – írja a blokkk.com.