Cafeteria 2019 - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Nem olyan régen írtunk arról, hogy a kormány a jövő évre vonatkozóan teljesen átalakítaná a béren kívüli juttatásokat, így kizárólag a SZÉP-kártya maradna meg kedvező adózású elemként. A tervezetet sokan bírálták, időközben azonban döntés született.

Július végén az Országgyűlés elfogadta a jövő évre vonatkozó adócsomagot, mely alapján jelentősen módosul a cafeteria rendszere. Nézzük, hogyan módosulnak az egyes elemek:

Béren kívüli juttatások
A Széchenyi Pihenő Kártya továbbra is adható a versenyszférában éves nettó 450 000 forintig, a közszférában pedig éves nettó 200 000 forintig, viszont 34,22% helyett 34,5%-os adóval. Ide tartozik a szálláshely alszámla (max. 225 000 Ft/év), a vendéglátás alszámla (max. 150 000 Ft/év) és a szabadidő alszámla (max. 75 000 Ft/év).

A 100 000 Ft-ig való juttatott pénzösszeg kikerült ebből az adózási kategóriából.

Egyes meghatározott juttatások
Ezek azok a juttatási elemek, amelyek 40,71%-os adóval korlátlanul adhatóak, viszont az ide tartozó elemek köre jelentősen változott. Ide tartozott ugyanis a munkahelyi étkeztetés, az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, de az iskolakezdési támogatás is többek között. Jövőre viszont csak cafeteriatrend tájékoztatása alapján csak az alábbiak sorolhatóak majd ide:

A béren kívüli juttatások (SZÉP Kártya) keretösszeg feletti része
Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás
Ajándékutalvány (évente 1x a minimálbér 10%-ig)
…és néhány speciális juttatási elem
Adómentesen adható juttatások
Korábban ide tartozott a kockázati élet-, baleset- és betegségbiztosítás, a kulturális szolgáltatásra és sportrendezvényre szóló belépő/bérlet, a lakáscélú támogatás, valamint a mobilitás célú lakhatási támogatás – albérlet térítése, illetve az óvoda, bölcsőde térítési és étkeztetési díjai és persze a diákhitel-törlesztés is.

2019-től azonban már csak az óvoda, bölcsőde térítési díja marad ebben a kategóriában.