Szülő - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Munka otthonról, ügyeletes intézmények, műszakcsere a szomszéddal. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Március 16-án hétfőn a felsőoktatási intézmények mellett már nem nyitottak ki az általános- és középiskolák sem, az oktatás folyamatosan digitális tanrendre áll át. „Ez nem iskolai szünet, tanítani és tanulni kell, és nagyon fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak és tanuljanak.” – hangzott el. Ahogy a koronavirus.gov.hu oldalon írják, elhúzódó járvánnyal kell számolni, ezért a felelős döntés az, hogy a munkának, az iskolai felkészülésnek folytatódnia kell.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hétfőn kiemelte: a feladat az, hogy a megváltozott körülmények között, a fertőzésveszélyt minimalizálva tegye mindenki a dolgát.

A bölcsődés és óvodás korú gyermekeket is érintheti a kérdés, bár ezen intézmények bezárásáról az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek. Maruzsa Zoltán az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján javasolta, lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon.

Ki vigyáz a gyerekekre?

A bezárások kapcsán felmerül a kérdés, ki vigyázzon otthon a gyerekekre, amíg a szülő dolgozik?

Ha a szülő otthonról dolgozik:

Ahol a szülők munkaköre engedi, ott már sokan át is álltak át az otthoni munkavégzésre. Itt családi szervezésben, ahol megoldható, a szülők egymás közt megosztva a teendőket tudják megoldani a gyerekfelügyeletet. Kezdő otthonról dolgozóknak hasznos tippeket korábbi cikkünkben tettünk közzé.

Ha a szülő dolgozni jár:

Még nagyobb alkalmazkodást kíván a helyzet az egyedül élőktől és azoktól is, akik műszakoznak, vagy továbbra is be kell járniuk a munkahelyükre. A korona.gov.hu oldalon olvasható információk szerint a gyermekfelügyeletet kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják megoldani. Fontos, hogy a szülők most ne a nagyszülőkre bízzák a gyermekeket, hiszen a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb.

Az intézmények szükség esetén kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani azok számára, akiknek elhelyezéséről a szüleik nem tudnak gondoskodni. Ugyanakkor jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának. A kabinet azt ajánlja az önkormányzatoknak, hogy ahol megoldható, otthon, kis csoportokban oldják meg a gyerekek felügyeletét, ahol nem, ott pedig a nyári ügyeleti rendhez hasonló megoldást alkalmazzanak az önkormányzatok, de szeretnék, ha ez nem lenne tömeges. A gyermekétkeztetést az azt igénylőknek biztosíthatják az önkormányzatok, de fontos, hogy nem használhatják tömegesen a gyerekek az iskolai étkezőket: ehelyett a kiszállítás megszervezését kérik az önkormányzatoktól.

Honnan tájékozódjunk?

A legfrissebb információkról mindig hiteles forrásokból tájékozódjunk!

Az önkormányzatok elkezdték a napi ügymenet átszervezését: a Budavári Önkormányzat például jelenleg az alábbi feladatkörökre toboroz önkénteseket:

  • Bevásárlásban való segítség időseknek: higiéniás termékek, étel stb.
  • Eszközök beszerzése vagy adományozása: laptopok iskolás gyermekeket nevelő családoknak
  • Napi feladatokban való segítségnyújtás: gyermekeknek járó étel hazahozása bölcsődéből/iskolából, kutyasétáltatásban való segítség, gyermekekre való napközbeni felügyelet

Ha szeretnénk segítséget igénybe venni vagy másoknak segíteni, támaszkodjunk hiteles forrásokra: minden esetben a lakhelyünk szerint illetékes önkormányzat weboldalán vagy Facebook oldalán, illetve az adott oktatási intézmények weboldalán tájékozódhatunk a lehetőségeinkről.