Dolgozó anyák - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Anyák napja környékén, de hangsúlyozva; minden nap különösen fontos, hogy időt szánjunk és ünnepeljük azokat a dolgokat, amiket a nők tesznek. Összességében a helyzet jelentősen javult a nők helyzetét tekintve az elmúlt évtizedben. Habár továbbra is jelentős kihívásokkal kell szembenézniük az anyáknak, hogy kiharcolják a munkahelyi egyenlőségüket. Interjúkat készítettünk több inspiráló, anyaság mellet dolgozó nővel, hogy milyen is 2019-ben dolgozó anyának lenni.

Milyen dolgozó anyának lenni 2019-ben?

N.P. az osztályvezető azt mondja: „Hatalmas kihívást jelent, de nagyon izgalmas. Csodálatos karriert építhetsz, de nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy mindeközben annyi időt tölthess a gyerekeiddel, amennyit szeretnél. A fontossági sorrend felállítása rendkívül fontos.”

J.L. szerint 2019-ben anyának lenni kemény és tökéletlen dolog. Hangsúlyozza, hogy milyen fontos az elképzeléseink végiggondolása, és hogy emlékeztessük magunkat, hogy nincs tökéletes út a gyereknevelés és a munka között. Azt ajánlja, hogy vegyük sorba a pro és kontra érveket, és találjuk meg azt az utat, ami a legjobban illeszkedik hozzánk és mindkét szerepünkben segít minket.

Noha jelentős előrelépések történtek a nők javára, az alapvető munkát el kell végezniük. M. B. az egyik cég munkavállalója, azt mondja: „Fontos kiemelni, hogy ha úgy érzed, hogy hátralépés történt a karrieredben, az azért van, mert valójában hátraléptél. Dolgozó anyának lenni azt jelenti, hogy ez a karriered rovására fog menni, nem pörögsz úgy, mint a kollegáid, akiknek nem elsődleges feladatunk a gyereknevelés.” A saját gyakorlatában B. látja a megkülönböztetést, amikor az ügyfelek előre jelzik, hogy nem szeretnének fiatal nőket alkalmazni, mivel ők nagyobb eséllyel szeretnének a közeli jövőben családot alapítani.
Ahogy a nőket még mindig éri diszkrimináció, úgy az apák esetében is felmerülnek áldozatok és nehézségek.
Míg a nők a 85%-át keresik a velük hasonló beosztásban lévő férfiak fizetésének, a bér különbség még ennél is jelentősebb azon férfiak esetében, akik a teljes állású szülőséget választják.

Milyen pszichológiai harcokat kell megvívniuk a dolgozó anyáknak?

Ahogy a külső nyomás segítheti vagy akadályozhatja a család elindítására vonatkozó döntést, a „mentális utazásoknak” ugyanolyan hatásuk van. Egy megkérdezett anyuka így magyarázza a családalapítás fontolgatását: „A saját gondolataiddal játszol. Otthagysz egy olyan állást, amivel karriert szeretnél építeni. Megnehezíted a saját helyzeted azzal a gondolattal, hogy mit hagysz magad mögött, ez bizonytalanít el. Ezt többnyire a saját gondolataink generálják, és nem az, ahogy a munkahelyünk valójában reagál a helyzetre.”

Sok nő úgy érzi, hogy a személyiségük is egészen megváltozik ilyenkor. Azt állítják, hogy a munkájuk során mindig képesek voltak megoldani a saját problémáikat, és kezelni a kihívásokat. Azonban amikor anyák lettek el kellett fogadniuk a sebezhetőséget, ami abból fakad, hogy nem tudják mindenre a választ, vagy nem tudják, mit kell tenni az adott szituációban.

Amíg néhány nő képes arra, hogy 150%-ig az anyaságnak szentelje magát, sokan próbálják megtalálni az egyensúlyt a sikeres karrier és jó anyaság között. Sokan azt mondják, hogy „Az emberek azt várják az anyáktól, hogy olyan szülők legyenek, mintha nem lenne mellette állásuk, és úgy dolgozzanak, mintha nem lennének mellette szülők is. Kihívást jelent a bűntudat, amit a munkán való gondolkodás okoz, a családdal töltött idő alatt.

Milyen tanácsot adnánk azoknak a nőknek, akik a munkájuk mellett most néznek anyai örömök elé?

A legjobb tanács: „Legyél magabiztos, bízz a megérzéseidben, és tudd, hogy fontos, amit csinálsz.”

Továbbá minden új anyukának; a szülési szabadságról minél előbb beszéljen a főnökével. Biztosnak kell lenned abban, hogy te és a főnököd ugyanazon információkkal és elképzelésekkel rendelkeztek, hogy megértse az elvárásaidat. A vezetők nem biztos, hogy tudják, hogy milyen szükségleteidhez kell majd alkalmazkodniuk, ezért ezt mindenképp előre tisztázd.

A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy találj egy olyan támogatót, aki őszinte lesz veled a tapasztalatairól, ahelyett, hogy szuperhősként viselkedne. Kifejezi a pozitív dolgokat és az örömöt, de a rosszat is megosztja, ezzel segíthetitek egymást, hogy jobban kezeljétek a helyzeteket. Fókuszálj a jelenre, és bárhol is legyél, ne akarj „túlkompenzálni”.

Amiben az összes anya egyetért, hogy az anyaság egy csodálatos dolog, és olyan embereket kell találnod, akik reálisan látják a dolgokat, és támogatnak a döntéseidben. Ne legyél túl szigorú önmagadhoz, és folytassátok egymás bíztatását dolgozó szülőként.

Mi Támogatunk,- segítünk, hogy megtaláld az egyensúlyt a család, és a munkahely között.
Keress Bennünket!
Gyöngyösi Család és KarrierPont
Telefon: +36 (37) 301 649 | E-mail: hevesmegye@gyoka.hu | Facebook