A családok védelmében - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Egész életünket végig kísérik szüleink intő szavai arról, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, és ne üljünk be idegenek autójába. A gyermekkorunkban talán elég is volt az, hogy szüleink saját biztonságunk érdekében felhívták ezekre a figyelmünket. A világ azóta megváltozott, és az internet térhódításával új kihívások jelentek meg. Ha felelősségteljesen neveljük gyermekünket, meg kell ismernünk a digitális tér sajátosságait, amiben kézzel fogható segítséget nyújt a Digitális Immunerősítő Program.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széleskörű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett a fiatalok digitális védelme érdekében. A program célja, hogy a fiatalok tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat, mindemellett segítséget nyújtson szüleik számára is az online térben való eligazodáshoz. Kutatások bizonyítják, hogy a fiatalok azok, akik a legjobban sebezhetők az online térben, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket és nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket – vagy nem ismerik azokat –, amelyekkel védettebbé válhatnának.

A Digitális Immunerősítő Csomag digitális védelmet ún. „digitális bukósisakot” ad a fiatalok számára a kiberbűnözők támadásai, az adatlopások és internetes csalások ellen, erősítve ezzel digitális immunrendszerüket, azaz védekező képességüket. Mindemellett kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a szülők is felkészüljenek, ha a gyermekeik vagy diákjaik kérdéseket tesznek fel vagy segítséget kérnek a témában.

A program honlapja ; http://www.mydip.xyz/

Fontos tehát a kiskorúakkal kapcsolatos, a hozzájuk eljutó tartalmak szabályozása, korlátozása, hiszen a gyerekek másként értik a média üzeneteit mint a felnőttek. El kell fogadnunk, hogy a gyerekek tapasztalatai hiányosak. Tehát összefüggéseket, motívumokat a gyerekek sokkal kevésbé tudnak megítélni. Család, és szülői felelősségünk tehát : a médiával töltött idő, a médiatartalom kiválasztása, valamint a médiatartalom megértésénekének és értelmezésének ellenőrzése.

Fogjunk össze – Mi is segítünk!
Gyöngyösi Család és KarrierPont