Motivációs levél - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Gyakran jönnek hozzánk tanácsot kérni az álláskeresők, hogy miért kell az önéletrajz mellé cég motivációs levél? Pl. „Most írjam le, hogy szeretnék egy jó állást? Olyat, amiből megélek? Bár végül is mindegy, mert szinte biztos, hogy el se olvassák…” Na, akkor tegyük ezt a dolgot gyorsan helyre!

Mit gondolnak miért van az, hogy fényképet mindenki örömmel csatol az álláspályázatához, motivációs levelet viszont még a legfelkészültebb álláskeresőktől is úgy kell kikönyörögni? Ha belegondolunk, a fénykép a pályázat szempontjából valójában egy lényegtelen, formai kellék. Ezzel szemben a motivációs levél – főleg akkor, ha azt a munkáltató kifejezetten kéri – egy kötelező tartalmi elem.

Hát persze, mert motivációs levelet írni macera!

„Plusz idő, plusz nyűg, nem is ezen múlik a kiválasztás, és különben is: mit írhatnék bele azon kívül, hogy jó állást akarok, jól akarok keresni, normális főnököt szeretnék és érdekes feladatokat?” A jó hír az, hogy nem ezekről a motivációdról kell írni a motivációs levélben.

3+1 tévedés a motivációs levél körül

1. számú tévhit: A motivációs levél elhagyható

Az álláskeresők többsége meg van arról győződve, hogy motivációs levelet csak megszokásból, egy “kis pluszként” kérnek a cégek. Így hát egyáltalán nem baj, ha lemarad, még akkor se, ha az álláshirdetésben kifejezetten kikötés.

Márpedig ez hiba. Egyrészt, ha egy cég kifejezetten kéri, és te nem csatolunk motivációs levelet, az komoly tartalmi hiányosság. Olyan, amivel akár ki is ejthetjük magunkat a kiválasztási folyamatból.

Gondoljunk csak bele, ha több nyelvű önéletrajzot kérnek és te csak magyar nyelvűt küldünk, mi történik? Valószínűleg helyből félre is dobják a pályázatt. Na, kb. ugyanez a helyzet a motivációs levéllel. Ha kérik a hirdetésben, akkor kötelező, de ha nem kérik, tanácsoljuk, akkor is írjunk. Hisz óriási butaság lenne nem kihasználni egy olyan erős meggyőzési eszközt, mint a kísérőlevél.

2. számú tévhit: A motivációs levélen nem múlik semmi

Hisz mi is tulajdonképpen az önéletrajz? Egy prospektus, vagyis jó esetben egy figyelemfelkeltő marketing anyag. És mi a célja? Hogy bejuttasson az állásinterjúra.

És mennyivel szívesebben olvasná a munkáltató az önéletrajzot, ha van mellette pár sor személyes hangvételű, udvarias bemutatkozás is? Ha ez ráadásul olyan, ami megszólít, ami bizalmat ébreszt, és ami kitűnik a tömegből, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy minden, amit az önéletrajzunkban leírtunk célba talál.

Motivációs levelet tehát elsősorban nem azért érdemes küldeni, mert a munkáltatók kérik. Hanem mert egy remek eszköz arra, hogy bizonyítsuk az alkalmasságunkat, előre kezeljük az esetleges kifogásokat, és meggyőzzük a munkáltatót, hogy mi szuper jelöltek vagyunk.. Hogyan?

3. számú tévhit: A motivációs levél a pályázóról szól

Ha az első két pontnál nem is, itt biztos, hogy sokan meglepődnek majd: a motivációs levél ugyanis NEM az álláskeresőről szól. Nem a te saját motivációidról kell írnod benne. Tehát nem arról kell beszélned, hogy te miért szeretnéd betölteni az adott állást, neked miért lenne ez jó, és te mennyit szeretnél fejlődni a megpályázott munkakörben. Hiszen a saját kompetenciákat már az önéletrajzban is fel kell sorolni ( személyes, módszer, társas készségeink, képességeink)

A motivációs levél középpontjában a munkáltató áll.

Vagyis arról kell beszélned benne, hogy a cégnek miért lesz az jó, ha téged vesz fel. Neki miért érdemes a sok jelentkező közül épp téged alkalmaznia? Miért te vagy a tökéletes pályázó a számára? Az egész célja tehát, hogy a munkáltatót motiváld arra, hogy behívjon állásinterjúra. Természetesen beleírhatjuk, hogy az adott képességeink miért megfelelőek a kiválasztott állásra.

Persze a te motivációd is fontosak lesznek később, de nem itt! A “Miért szeretne nálunk dolgozni?”, “Miért pályázott az állásra?” c. kérdéseket majd az állásinterjún kell megválaszolni, addig azonban el kell jutni. Na, erre kiváló eszközöd a motivációs levél.

+1 tévhit: A motivációs levelet a kutya se olvassa

Ez egy esetben igaz: ha nem küldünk motivációs levelet. 🙂 Való igaz, hogy a HR-esek többsége az önéletrajzokat olvassa el általában először, ám azt, hogy a jó önéletrajzok beküldői közül ki legyen az a 8-10 konkrét jelölt, akiket be is hívnak állásinterjúra, az a motivációs levélen nagyban múlik. Érdemes tehát ezt a 4 tipikus tévhitet alaposan elfelejteni, és minden motivációs levéllel szembeni ellenszenvet félretenni. 🙂 Biztos, hogy megéri!

Eredményes álláskeresést, és sok sikert kívánunk!
Várjuk ingyenes képzéseinkre, és tanácsadásainkra!
Gyöngyösi Család és KarrierPont