Gyöngyösi Család és KarrierPont

Kétezer-ötszáz nevelőszülő képzésére fordít mintegy 500 millió forintot a magyar kormány egy központi oktatási program keretében. Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és felzárkóztatásért felelős államtitkára múlt heti bejelentése kapcsán felhívta a figyelmet arra is, hogy a képzés mellett további 1,2 milliárd forint összegben kapnak támogatást a nevelőszülők eszközbeszerzésre, fejlesztő és háztartási eszközök megvásárlására.

Mindezek mellett 800 millió forintot fordítanak a fiatal felnőtt neveltek életkezdési esélyeinek javítására, arra hogy az elkallódás veszélyeit hatékonyan elkerülhessék.

A kormányzat fontosnak tartja, hogy hátrányos anyagi helyzet miatt egyetlen gyermeket se kelljen kiemelni a családjából, de ha erre mégis sor kerülne, olyan körülményeket kell biztosítani minden gyermeknek, amelyek esélyt adnak számukra.

Jelenleg 23 ezer gyermek él a gyermekvédelmi rendszerben, közülük 15 ezren nevelkednek családi környezetben, nevelőszülőknél. A gyermekvédelmi rendszer megújításával ma már a 12 évesnél fiatalabb gyermekek nem intézményekbe, hanem nevelőszülőkhöz kerülnek, így ebben a korosztályban a gyerekek 90%-a családban él.