álláskeresési járadék 2019 - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Szinte mindannyian megtapasztaltuk már, legalább egyszer életünk során munkahelyünk elvesztését. Mi a teendő, ha ez megtörténik? Mit kell tudni az idei évben járó álláskeresési járadékról, és milyen összegre számíthatunk? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A 2012-es új Munka Törvénykönyve a munkanélküli segélyt álláskeresési járadéknak nevezte át. A kifejezés megváltoztatásával is azt sugallják, hogy ebből az élethelyzetből próbáljunk meg minél hamarabb elmozdulni, az állam pedig ehhez támogatást biztosít, természetesen bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Mikor vagyok jogosult?
A járadék igénylésére akkor válik valaki jogosulttá, ha az igényléstől visszamenőlegesen számított három évben legalább 360 napot dolgozott, ezt nevezzük jogosultsági időnek. A jogosultsági időbe a közfoglalkoztatottság, és az egyéni vállalkozásban való bejelentett munka is beleszámít.

Akkor is jár a támogatás, ha rendkívüli felmondással bocsájtottak el?
A megváltozott rendelkezések szerint igen, vagyis a korábbiaktól eltérően már nem érvényes a 90 nappal csúsztatott kifizetés. Ha a jogosultsági idő megvan, bármilyen típusú felmondás esetén jár az álláskeresési járadék, amennyiben igényeljük.

Mennyi ideig jár az álláskeresési járadék?
A jelenlegi törvények értelmében a folyósítás időtartama az igényléstől számított 90 nap. Ebben az időszakban a TB járulékot is fizetik helyettünk, ám a 90 nap letelte után ez mindenkinek egyéni felelőssége, és havonta fizetendő. 2019-ben ez az összeg havi 7500 Ft, fizetés alóli felmentést az illetékes járási hivatalban lehet kérni, és ezt minden esetben egyénileg bírálják el (általában a családban egy főre jutó átlagkereset alapján).

Milyen összegre számíthatok?
A járadék pontos összege az elbocsájtást megelőző időszak ledolgozott napjaiból kalkulálódik. Az utolsó négy negyedévben befizetett munkaerőpiaci-járulék alap havi átlagát veszik alapul. Amennyiben az elmúlt egy évben az igénylő nem dolgozott, akkor a legkisebb kötelező bér 130%-a a kalkulálás alapja. A pontos összeg a kiszámított járulékalap 60%-a, de nem lehet magasabb a mindenkori minimálbérnél.
Mivel a kormány célja az, hogy az állásukat elveszített emberek minél hamarabb visszatérjenek a munkaerőpiacra, ezért a Munkaügyi Központ által felajánlott állást kötelező elfogadni. Amennyiben a folyósítás 90 napja alatt mi magunk találunk egy legalább napi 4 órás munkát, kérvényezhetjük a fennmaradó járulék kiutalását, ez esetben az összeg 80%-át, egy összegben fizetik ki.

Utalási időpontok 2019-ben
A kormány a többi állami támogatással megegyezően, a hónap első munkanapján kezdi meg a kifizetést. Akik bankszámlára kérik, általában másnap, a készpénzben igénylők, a postai kézbesítéstől függően 4-5 nappal később juthatnak hozzá az összeghez.

A 2019-es utalások dátuma:
február 1, péntek
március 1, péntek
április 1, hétfő
május 2, csütörtök
június 3, hétfő
július 1, hétfő
augusztus 1, csütörtök
szeptember 2, hétfő
október 1, kedd
november 4, hétfő
december 2, hétfő