Önéletrajz - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Milyen a jó önéletrajz és motivációs levél?

Az önéletrajz, másnéven CV az álláskeresés legfontosabb eszköze, ezzel kell első lépésben meggyőzni a munkaadót, hogy érdemes ránk mint jövőbéli munkatársa gondolnia. Fontos, hogy ne csapja össze, szánjon rá időt és energiát, mert sokszor ez dönt arról, hogy esélye nyílik-e a személyes interjúra.

A szakemberek kezében egy-egy népszerűbb pozíció esetében akár több száz önéletrajz is megfordul, és átlagosan egy-másfél percet töltenek egy önéletrajz áttekintésével. Ezért különösen lényeges, hogy ez a dokumentum a lehető legnagyobb meggyőző erővel bírjon.

Mi is az a szakmai önéletrajz?

Ebben a dokumentumban foglalhatja össze korábbi szakmai tapasztalatait és eddig megszerzett tudását. Az önéletrajzot érdemes a konkrét állásajánlattal összehangolni: nem kell mindig új önéletrajzot írni, de jó, ha a megpályázott állásnak megfelelően alakítja a CV-t. Gondoljon arra, hogy a az új munkatársat kiválasztó szakember talán csak gyorsan átfutja, és azokat a kifejezéseket keresi, amely számára a munkakör betöltéséhez a legfontosabb és amit az álláshirdetésben is kiemelt. Fogalmazzon tömören, legyen átlátható – és jó, ha a külalak is illeszkedik a személyiségéhez és a pozícióhoz. Figyeljen a helyesírásra, ne ilyesmin csússzon el!

Hogyan nézzen ki?

Az önéletrajz megjelenésében nyugodtan legyen kreatív. Az elkészítéshez jó alapokat talál a profession.hu oldalon. Színeket is nyugodtan használhat egyes részek kiemelésére, de figyeljen az összhatásra. Fontos: egy-két oldalnál hosszabb önéletrajzot nem érdemes írni, mert csak eltereli az olvasó figyelmét az állás megnyeréséhez szükséges legfontosabb információkról.

Hogyan tűnjön ki a tömegből?

Érdemes átgondolni, hogy mit lehet tenni azért, hogy önéletrajza ne csak egy legyen a sokból.
A szakmai tapasztalatok esetében kiemelhet egy-egy – a meghirdetett munkakör szempontjából fontos és ahhoz kapcsolódó – sikert, akár számokkal alátámasztva.
Amennyiben csatol képet az önéletrajzához ügyeljen arra, hogy az jó minőségű legyen, letisztult háttérrel.

Kell motivációs levelet írni?

Ma már motivációs, másnéven kísérőlevelet egyre kevesebben kérnek, de egyes cégeknél vagy munkakörök esetén továbbra is szükséges.
A kísérőlevélben van lehetősége kifejteni, hogy miért jelentkezik az adott állásra.
Ha kifejezetten szerepel az álláshirdetésben akkor, semmiképp se felejtse el, de ha nem elvárás, akkor is csatolhatja, hogy kitűnjön a többi hasonló pályázat közül – azonban csak akkor tegyen így, ha valóban informatív, az egyéniségét tükröző levelet tud csatolni az önéletrajz mellé.