bérek emelkedése - Gyöngyösi Család és KarrierPont

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is tovább nőnek a bérek a versenyszférában. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések már folyamatban vannak, és nemsokára az állami vállalatoknál is napirendre kerül a téma.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Idők megkeresésére elmondta, a béremelkedés várhatóan meghaladja majd a tavaly év végén kötött megállapodásban ajánlott 8%-os emelés mértékét. Ennek egyik oka a továbbra is fennálló munkaerőhiány, valamint a béren kívüli juttatások átalakulása, hiszen sok munkáltató a kieső cafeteria elemeket az idei évtől beépíti a bérekbe.

Az emelés mértéke vállalattól függően változhat, míg a nagyvállalatok többet tudnak erre fordítani, addig a kis- és középvállalatoknál valószínűbb, hogy az ajánlott 8% lesz a jellemzőbb. A munkaerő megtartása továbbra is kiemelten fontos, hiszen az új beruházások, és a versenyképesség megtartása kulcskérdés a cégek fennmaradása érdekében.

A legtöbb cégnél az új üzleti évtől, azaz áprilistól várhatóak a változtatások, melyet sok helyen több lépcsőben valósítanak meg.

Néhány nagyobb vállalat már nyilatkozott az idei emelés mértékéről. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. még tavaly decemberben bejelentette a 10,88%-os emelést a heti 40 órás munkaidőben dolgozók (kezdő pénztáros és logisztikai alkalmazottak) esetében, akiknek a bére így 301 900Ft lesz. Az Auchan a nem vezető beosztású alkalmazottaknál vezet be komolyabb alapbér növekedést, amihez prémium, és béren kívüli juttatások is kapcsolódnak. A Spar Magyarország Kft. pedig 7,5 milliárd forintot költ idén a bérek emelésére, és 13. havi fizetést is adnak.
Nem alakulnak jól azonban a győri Audi gyárban zajló béremelésről szóló egyeztetések, a szakszervezet és a vállalat elképzelései között óriási a szakadék, így vélhetően a napokban figyelmeztető sztrájkot hirdetnek a gyár dolgozói.