Gyöngyösi Család és KarrierPont

Hazánkban tizenegyedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával – idén a családok éve programjaihoz kapcsolódóan. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A február 11. és 18. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A házasság hete mozgalom több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, és a nemzetközi kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott még 2008-ban. A programsorozat sikere azóta is töretlen. A szervezőbizottság a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek, a sikeres példák. Mindennek köszönhetően 2017-ben az azt megelőző évihez képest már 42%-kal több program volt elérhető a héten: 72 település közel 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. A több mint egy évtizedes országos mozgalomnak jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében is.

Magyarországon a házasságkötések számát tekintve a 2010-es év jelentette az elmúlt évtizedek mélypontját, amikor mindössze 35 500 pár járult anyakönyvvezető elé. Azóta fokozatosan emelkedett a házasságkötések száma, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tanulmánya alapján hét év alatt csaknem a másfélszeresére, évi 51 800-ra nőtt a házasságkötések száma Magyarországon.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mennyiségi növekedés mellett a minőség iránti igény is fokozottan jelen van: egyre erősebb a párokban az elhatározás a kapcsolatban való növekedésre, a harmonikus családi élet megvalósítására – mondta dr. Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora. A Harmat Kiadó igazgatója rámutatott: ahogy apró hibák sorozatán lassan tönkre mehet egy házasság, ugyanúgy kis dolgok is sokat javíthatnak rajta. A kapcsolatunkat építő mindennapi apró döntéseink a házasság megerősödését, vagy éppen egy krízishelyzet túlélését is jelenthetik. Fontos, hogy a párkapcsolati készségek fejlesztésével, jó minták alkalmazásával a házasfelek fejlődhessenek egymás megértésében, a konfliktusok kezelésében, a szeretet kifejezésében, és biztonságos közeget nyújtó, kiegyensúlyozott családok jöhessenek létre.

Ennek jegyében február 11-től egy héten át ismét számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több száz előadással, kulturális programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család fontosságára. A házasság hete központi programja ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét a veszprémi református újtemplomban, ahol igét hirdet Steinbach József püspök. Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban házassági kvízjátékot rendeznek Bartha Álmosnemzetközi kvízmester vezetésével, az ELTE-n pedig Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere beszélget a házasság hete arcai mellett Szandi (Pintácsi Alexandra) énekessel és Bogdán Csabával, valamint Győri Virággal a Family magazin főszerkesztőjével és férjével. Szerdán a Deák téri evangélikus templomban áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével, másnap pedig a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Család és karrier? címen tartanak konferenciát. Pénteken Süveges Gergő, az MTVA Kossuth rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával filmvetítéssel egybekötött beszélgetés lesz a házasság hete arcaival, szombaton pedig a TIT Stúdióban házasságterápiás előadás várja az érdeklődőket. A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.  

Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Pécsett, Nyíregyházán, Kaposváron, Szentendrén – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete oldalon érhető el.