Élet - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Úgy is mondhatnánk, boldogan a karanténban. Persze a karanténról nem mindenkinek a vidám élet jut eszébe, de vannak esetek, amikor örömmel, akár önként és szívesen maradunk a négy fal között. Furcsán csengő kijelentés lehet nyüzsgő világunkban.

A hétköznapi élet egyik pillanatról a másikra radikálisan megváltozott

A karantén nem börtön, nem büntetés vagy vezeklés, hanem lehetőség. A védekezés legjobb módja. Viccesen úgy is mondhatnánk, hogy így 2020 tavaszán a legegészségesebb életforma az otthon ülés. Nincs kocogás, diéta, kirándulás, vagy edzőterem, ami felérne a 24 órás bent üléssel. Van, amikor megerősítjük, de olyan is amikor csak meg őrizzük egészségünk. Ha kell, akkor akár radikális eszközökkel is.

Mekkora kincs is az egészség! Az olasz nyelv ugyanazt a szót használja az üdvözlés és az egészség megnevezésére. Salute! Jó egészséget! – mondták nagyapáink is. A kissé megszürkült köszöntés újra reneszánszát élheti a vírusos időkben.

A hétköznapi élet egyik pillanatról a másikra radikálisan megváltozott. Kijózanító hidegzuhanyként érte az önmagát mindeddig a tökéletesség ábrándjával részegítő emberiséget. Az dübörgő és rohanó élvezet hajhászásból a zárt falak egzisztenciális csendjébe kényszerültünk. A kezdeti órák és napok bénult állapotából lassan újra visszatérünk a hétköznapokba. Egy megváltozott, de élhető világba. Mert a karanténban is folyik az élet.

Az oktatási intézetek bezárása nem azonos holmi könnyed, felhőtlen téli szünettel. „A tananyaggal szigorúan haladni kell!” – üzenték már az első napokban a tanárok, majd a világháló számtalan applikációján keresztül ömlesztették a családokra a minden egyes napra lebontott órák tananyagát. A koronavírus korában a távoktatás csodája védi a fiatal generációk egészségét, de főképpen szellemi ellustulását.