Gyöngyösi Család és KarrierPont

Február 15-étől jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK igénybevételének adminisztratív terhei.

A szerdai kormányülésen született döntés részleteit Novák Katalin ismertette. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy a tapasztalatok azt mutatták, ha az adminisztratív teher kevesebb lenne, még többen vennék igénybe a támogatást.

Mindezeket felismerve az eljárás folyamatában bevezetésre került a „nyilatkozati elv”, ami azt jelenti, hogy hitelt adnak a hatóságok az igénylők szavainak, nem szükséges minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtani, hanem elegendő a büntetőjogi felelősség tudatában nyilatkozni az abban foglaltakról.

Könnyítés lesz továbbá, hogy eltörlésre kerül az a kitétel, miszerint az igényjogosultság feltétele 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása. Február 15-étől csak azt szükséges vállalni, hogy 180 napon belül az igénylő tb-jogviszonyt létesít.

A banki határidők is csökkennek a gyorsabb elbírálás érdekében, a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, építkezéseknél pedig 60 napos határidő áll rendelkezésükre.

Az igénylők eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be CSOK-igényt, ezt a változtatástól 180 napig tehetik meg. Ugyancsak változás, hogy a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthetővé válik a CSOK, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni.

Az új szabályozás szerint az 5 millió forintos áfa-visszatérítés lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjesztik.

A CSOK népszerűségét jelzi, hogy eddig 66 ezer család vette igénybe a támogatást.