Családi kör - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Egész népünket fogják taní-tani? Újraindult a Családi kör

A 70-80-as évek legendás népnevelő műsora most is fő műsoridőben tárgyalja ki, milyen is a helyes családi élet.

Az eredeti Családi kör 1974-től 20 évig ment a köztévén, az akkor egyetlen tévén. Lényege az volt, hogy egy kis tévéjátékszerű didaktikus filmecskében felvázoltak egy nevelési problémát, a családi élet nehézségeit, majd szakértőkkel beszélgettek a látottakról. A műsor célja az volt, hogy minden családhoz eljusson az üzenet a helyes nevelésről.

E műsorban lett „az ország pszichológusa” Ranschburg Jenő, az adások után másnap az emberek megvitatták, hogy mit is láttak, és mit is mondott A Ranschburg. Mivel egy tévé volt, gyakorlatilag milliók tudhatták meg, mit csináljanak a kamaszgyerekkel, hogy viszonyuljanak az iskolához, vagy hogyan lehet jól tanulni, és tanítani.

Most újraindult a Családi kör a Duna TV-n, fő műsoridőben. A műsor átvette elődjének szerkezetét, bemutatnak részletekben egy kis játékfilmszerű tanmesét, majd a látottakról, ismert emberek, és pszichológus bevonásával beszélgetnek, valamint értékes tanácsokat adnak.

Az első adásban tárgyalt téma például a családban lévő digitális eszközök használata, hatásai és veszélyei volt.

A téma aktuális, minden családban alapprobléma, a meghívott vendégek is érdekes dolgokat mondtak.

Érdekes volt pl. Nagy Tímea olimpikon saját – néha egészen önkritikus – története a témáról. Bár náluk nem akkora gond ez, mint mondja, ő maga alig kütyüzik, így nem mutat rossz példát. Mert – ezt már a pszichológustól tudjuk meg – a szülői minta döntő lehet: ha bort iszunk és vizet prédikálunk kütyü-ügyben, az nem lesz túl hatékony. Azt is hozzáteszi még a pszichológus, hogy a digitális eszközök segíthetnek ugyan abban, hogy a távollévőket közel hozzák, de közben a közellévőket távolítják el.

Látjuk, ahogy az apa hajnalban elveszi a gyerektől a tabletet, majd ő kezd el játszani vele, látjuk, hogy az oviban a gyerek ki akarja kapcsolni az őt idegesítő társát stb.

Nagyon jó, hogy elhangzik a szakértőktől, hogy nem a tiltás a megoldás sem a családban sem az iskolában, hanem a szabályozás, a digitális etikett kialakítása.

Kifejezetten üdítő és megfontolandó dolgokat hallunk a vendégektől! Sokat tanulhatunk mindannyian belőle!

Bátran ajánljuk tehát, hogy nézzék családi körben a „CSALÁDI KÖRT”, hiszen:

.„Amíg az embert hazavárják, addig bármit meg lehet oldani” „A család az a hely, ahol feltöltődhetünk a közös, minőségi idővel a mindennapok kihívásaira”