8 általánossal végezhető munkák - Gyöngyösi Család és KarrierPont

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a munkanélküliek több mint harmada szakképzetlen. Lássuk, milyen lehetőségeik vannak jelenleg a munkaerőpiacon, és a felnőttképzésben.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb, 2018. decemberi adatai szerint, a 242 ezer regisztrált munkanélküli 34%-a, azaz 84 356 fő volt szakképzetlen. Ez azt jelenti, hogy a legmagasabb iskolai végzettsége 8 általános, vagy befejezetlen általános iskola. Ezen felül ide tartoznak a gimnáziumi érettségivel rendelkezők is, hiszen hiába van középfokú iskolai végzettségük, szakmájuk, képesítésük nincsen.

Arra vonatkozólag nincsenek pontos adatok, hogy az összes meghirdetett állás közül mennyi a szakképzettség nélkül végezhető munka, de a munkaadói visszajelzések alapján tudható, hogy az elmúlt években egyre nagyobb problémát okoz ezeknek a pozícióknak a feltöltése is. Lényeges különbség mutatkozik az ország keleti és nyugati régiója között, míg keleten sok a pályázó, nyugaton szinte alig találni jelölteket. A munkaadók emellett arra is panaszkodnak, hogy a jelentkezőknek gyakran irreálisan nagy a bérigénye, illetve egyre gyakrabban előfordul, hogy nem jelennek meg a leegyeztetett állásinterjún.

Nézzünk néhány pozíciót, amihez elegendő a 8 általános:

– szobalány
– pultos, eladó
– távközlő betanított munkás
– autómosó
– hűtőraktáros
– betanított gépkezelő
– karbantartó
– raktári munkatárs
– komissiózó
– csomagoló

További szakképesítés nélkül végezhető fizikai és betanított munkák ITT.

A magyar állam évek óta nagy hangsúlyt a felnőttképzés fejlesztésére, bizonyos (iskolarendszerű, nappali tagozatos) OKJ-s képzések ingyenesen elérhetőek. Bővebb információk az államilag finanszírozott és egyéb képzésekről az Országos Képzési Jegyzékben találhatóak.
Emellett érdemes átnézni a hiányszakmák aktuális listáját, hiszen az itt felsorolt szakmák szintén támogatással tanulhatóak, és a későbbi elhelyezkedési esélyek is kedvezőek.