Vidéki - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Fordulat mutatkozik a lakáspiacon, miután a vidéki nagyvárosokban nagyobb élénkülést mutat a kereslet, mint Budapesten – derül ki egy felmérésből, amely azt vizsgálta, hogy június végéhez képest július első hetében mennyivel nőtt az érdeklődés az ingatlanok után a fővárosban és több mint húsz vidéki nagyvárosban.

Miközben Budapesten stagnált a kereslet, a vizsgált vidéki városokban átlagosan öt százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránt.

A vidéki lakáspiac évek óta egyre élénkebb, most pedig a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bővítése adott újabb lökést a keresletnek. A legtöbb nagyvárosban a júniusi visszaesést és kivárást júliusban felváltotta az érdeklődés növekedése.

A lakások iránti kereslet a szóban forgó időszakban a vidéki városokban átlagban 30 százalékkal nőtt. A vizsgált vidéki települések többségében élénkült az érdeklődés, és a vásárlási kedv.

Legalább egy szobával több

Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy a különböző városokban július 1-jétől a kétgyermekes családoknak járó tízmillió forintos államilag támogatott lakáshitel és a gyermekek után járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás összege hány négyzetméterre elég.

Az Ingatlan.com kínálati adatai szerint a 11,43 millióból Salgótarjánban több mint 90 négyzetméter jön ki, Hódmezővásárhelyen ez az összeg közel 50 négyzetméterre, Békéscsabán pedig 48 négyzetméterre elég. Még az országon belül legdrágábbnak számító Budapesten is 16 négyzetméterrel, vagyis egy szobával nagyobb lakáshoz juthatnak az érintettek.