GYED - munkavégzés - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Anyák napja után is időszerűnek láttuk, hogy megvizsgáljuk, milyen lehetőségei vannak az édesanyáknak, ha szeretnének visszatérni a munka világába még a GYED időszaka alatt. Az alábbiakban összeszedtünk minden fontos információt ezzel kapcsolatosan.

Felmondási védelem – mikor jár?

Fontos tudni, hogy ameddig otthon vagy a gyermekeddel, addig vagy szülési -, vagy fizetés nélküli szabadságon vagy, így a munkáltató nem szűntetheti meg a jogviszonyodat. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha valamilyen súlyos kötelezettségszegési magatartást tanúsítasz, a munkaadó ez esetben élhet az azonnali felmondás lehetőségével. Ha jelzed a munkáltatód felé, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat, és szeretnél visszatérni dolgozni, a cég már élhet a felmondás lehetőségével, azaz a védelem megszűnik. Ez azért is fontos, mert ilyenkor a GYES vagy GYED alapján csak egészségügyi ellátásra vagy jogosult, társadalombiztosítási ellátásra már nem. Emiatt érdemes előre tájékozódni, hogy visszavárnak-e, megvan-e a pozíció, ahová visszatérnél, illetve úgy általában arról, hogy mik a terveik Veled a jövőben.

A fizetés nélküli szabadság megszüntetésére vonatkozó mintakérelmet ITT töltheted le!

Ki felé van bejelentési kötelezettséged, ha visszatérnél dolgozni?

Ha a GYED ideje alatt úgy döntesz, hogy munkába állsz, ezt csak a munkaadód felé kell jelezned, más ilyen jellegű kötelezettséged nincs. A GYED Extra intézkedéscsomagnak köszönhetően a juttatás akkor is ugyanúgy jár a jogosultsági idő teljes hosszára, ha közben már dolgozol.

Mikortól, és mennyit dolgozhatsz?

A gyermek betöltött egy éves korától van lehetőséged a munkára, és a korábbi korlátozások eltörlésével ma már ezt teljes munkaidőben is megteheted. Természetesen ha van mód arra, hogy részmunkaidőben dolgozz, célszerű ezt választani, hiszen a napi nyolc órás munka egy kisgyermek mellett nem könnyű feladat.

Bölcsődei gondozás – hogyan működik?

Erről is érdemes időben tájékozódni az illetékes önkormányzatnál, mivel a bölcsőde nem kötelező, és a férőhelyek száma is korlátozott lehet. Az ingyenes gondozáshoz szükség lesz egy munkáltatói igazolásra, vagy legalább egy szándéknyilatkozatra, hogy várnak vissza a céghez. Számolj azzal, hogy a kérelem elbírálása, és a kicsi beszoktatása is időt vesz majd igénybe (átlagos esetben a beszoktatás két hét), így a munkát csak ez után tudod majd megkezdeni.

Összességében tehát érdemes jól előkészíteni, ha a kicsi mellől szeretnél visszamenni dolgozni, és időben tájékozódni a lehetőségekről. Segíthet, ha az otthon töltött időszak alatt is ápolod a kapcsolatot a munkahelyeddel, és jelzed, hogy számíthatnak Rád a jövőben is.

Állást keresel? Tovább akarod képezni magad egy jól fizető munkahely reményében? Szeretnél boldog anyuka, és sikeres dolgozó lenni?
Segítünk megoldani a problémáidat!
Fordulj hozzánk bizalommal!
Gyöngyösi Család és KarrierPont

Gyöngyös, Vármegyeház tér 1.
Gyöngyös, Török Ignác u. 1
Telefon: +36 (37) 301 649 | E-mail: hevesmegye@gyoka.hu | Facebook