Nyári szünidő - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Fontos, hogy tartalmasan, izgalmasan töltsék gyermekeink a nyári szünidő napjait. Legyen idő a pihenésre, új dolgok megismerésére kalandok és egyéb felismerések által, mely lehetővé teszi számukra a folyamatos fejlődést.

A nyári szünidő sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogyan is oldják meg a gyerkőcök felügyeletét, hogy megmaradjon mindenkinek a szabadsága, de ezért a kontroll is meglegyen. Óvodás és a kisiskoláskor talán a legkritikusabb ilyen szempontból, amikor a gyermek részéről felmerül már az önállósodási vágy, de a szükséges veszélyérzet még nem alakul ki teljesen, és szülők sem tudják még feltétlenül elfogadni, hogy kezd felnőni a gyermekük. Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Családi nyaralás

Talán a legfontosabb, és a gyermekek számára legmeghatározóbb élmény. Ha elfogadható áron tudunk gyermekbarát szállást foglalni, akkor ennél nagyobb örömet nem is tudnánk okozni gyermekeinknek. Csodás élmény amikor apával pancsolnak, és anyával homokoznak…

Ma már minden szállodában van képzett animátor, aki szívesen foglalkozik pár órára a gyermekekkel, amíg a szülők esetleg külön programra mennek.

Mit csinál, ha nem vagyok mellette?

A sok szülői tanulnivaló közül talán ez a fajta elengedés az egyik legnehezebb. Valószínű azért is, mert rengeteg rémtörténetet lehet hallani, hogy mi minden baj történhet még kerítésen belül is.

Lassan eljön az az idő is, hogy igénye lesz az önálló közlekedésre, arra hogy az utcán, a szomszédban, vagy a közeli mezőn játsszon a barátaival, ahogy az utcában lakó többi nagyobb gyerek is teszi. Próbáljuk magunkat már most felkészíteni erre, mert ez az igény jövő nyáron már jelentkezni fog. Ez alapvetően az élet velejárója, hogy a pici babánkból kisfiú, majd nagyfiú lesz, de ezt szülőként nem olyan könnyű elfogadni és félelmek nélkül hagyni, hogy tapasztaljon és merjen önálló lenni. Egy idő után kell, hogy engedjük gyermekünknek azt, hogy elinduljon az önállósodás felé, de amíg úgy érezzük, hogy számunkra ilyen vagy olyan okoknál fogva ez egy kicsit nehezebb, akkor ne féljünk beszerezni néhány eszközt, amelyek megadják számunkra a biztonságérzet.

Szervezés kérdése

A helyzet az, hogy univerzális megoldás, mindenki számára járható út nem létezik. A nyarat mindenki egyénileg oldja meg, amire jól lehet tréningezni olyan alkalmakkor, amikor például ott kell lenni a szülői értekezleten, miközben valaki otthon vigyáz a lázasan fekvő kicsire, és a nagyobbnak is el kell jutni valahogy a táncórájára. Szervezés kérdése az egész. Csak a nyári szünet nem egy estéből áll, hanem hetvenhat napból és estéből, ami azért komoly különbség.

Vannak azért bejáratott utak, amik személyre szabva jól működhetnek, szóval most jön a cikk érdemi része, bocsánat a sok bevezető hablatyért.

Nagyszülők

Legkézenfekvőbb segítségnek ott vannak a stramm, kiváló egészségnek örvendő, ugyanakkor már nyugdíjas éveiket töltő nagyszülők, korlátlan idővel és türelemmel. Imádják gyermekeinket, és szívesen töltik velük akár az egész nyarat. A nagyi finom ételeket főz, együtt sütöget az unokákkal, a nagypapa pedig szívesen kirándul velük és olvas esti mesét.

Barátok családja

Megbeszélés kell hozzá, de nem lehetetlen, ha a gyerek barátjának az anyukája otthon van, például kistesóval. Ebben az esetben furcsa, de anyuka is roppant hálás lesz, ha vigyázhat a mi gyerekünkre, hiszen a két gyermek így együtt szórakozhat, nem unatkoznak.

Szervezett programok, táborok

Profik által szervezett programok közül a legkézenfekvőbbek a mindenféle táborok. Ezeket nem árt jó előre lefoglalni, mert a gyerekek által kedveltebbekbe nem igazán marad már hely az utolsó pillanatban. Igaz, a jobb táborok nem igazán olcsók, ami mégiscsak szabályozza némileg a keresletet. Meg a mi lehetőségeinket is.

Szintén irigylésre méltó helyzetben vannak azok a szülők, akik olyan nagyvállalatnál dolgoznak, ahol kötelességének tartja a cég a dolgozók gyerekeinek nyári szórakoztatását. Nincs mese, ezekbe el fog menni a gyerek.

A különböző iskolai táborokat is érdemes megragadni, hiszen ma már elfogadható áron sokféle nyelvi, sport, kézműves, és egyéb táborokat kínálnak az iskolák.

És nagyon fontos, hogy megbízható. ismerős pedagógusok vigyáznak rá, így biztonságban tudhatjuk gyermekeinket.

Ezzel szemben elég sok településnek van nyaralója a Balaton partján, vagy valami festői vidéken, ahová több turnusban is viszik a gyerekeket. Ez hatalmas kaland szokott lenni, és az ára is viszonylag baráti. Mármint ahhoz képest, mintha az egész családnak, négy főre kellene szállást és ellátást fizetni ugyanott, plusz gokart, kalandpark és cirkuszbelépő.

Egyházi iskolákhoz általában tartozni szokott gyülekezeti tábor is, ami nálunk eddig szintén minden évben nagyon jól sikerült, de hát ez nyilván sokban függ a szervezők személyiségétől. Az áruk viszont verhetetlen. Ezek a táborok általában teljesen nyitottak, bárkit szívesen látnak, és kis erkölcsi nevelés sem árt a kicsiknek.

Csinálj napi rutint a gyerekeddel

Tervezz olyan dolgokat, amiket meg kell tenni, mint például a higiéniai rutint, beágyazást, és minden házimunkát. Egyszerűnek tűnhet ezeket megjegyezni a gyereknek, de ha le vannak írva, akkor a stressz szinted alacsonyabban tartja. Hagyj neki szabadidőt, de állíts össze egy listát, amin javasolsz tevékenységeket arra az esetre, ha a gyerek nem keres. Például: magazin olvasás, zenehallgatás, levélírás, nyári könyvolvasás, úszás, biciklizés stb. Ütemezd be a TV nézést és a videojáték időt is, így nem fognak a szabadidőben ezzel foglalkozni, illetve nem megy el erre az egész nap. Csinálj egy alternatív napi rutint is a táborozási napokra, nyaralásra és egyéb különleges időkre.

Ez a kreatív ütemezés és időbeosztás megakadályozza, hogy a gyerek unatkozzon, és elég szabadidőt ad neki, ráadásul gyakorolja a döntéshozást is.

NAPSÜTÉSES, GYÖNYÖRŰ NYARAT KÍVÁNUNK!
Gyöngyösi Család és KarrierPont
Gyöngyösi Oktatási és Kulturális Alapítvány