lelki - Gyöngyösi Család és KarrierPont

„Boldogság terápia”

A matematika nyelvén leírva: Mentálhigiéné = Lelki Egészségvédelem, ahol Egészség = (testi + szellemi + lelki + szociális) JÓLÉT. Röviden és pongyolán fogalmazva a mentálhigiéné egyfajta pszichológiai prevenció, azért, hogy a rossz kedvből ne legyen súlyos depresszió, a bánativásból alkoholizmus, a szorongásokból pánikzavar, a stresszből kiégés stb.

Pontosabban: „A mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erősebbé, fejlettebbé teszik” (dr. Buda Béla). Tehát feladata a lelki egészség elősegítése és megőrzése, illetve azon ismeretek és intézkedések felhasználása, melyek arra irányulnak, hogy megelőzzék a lelki rendellenességeket és javítsák az egyén pszichológiai beilleszkedését a társadalomba, illetve képességeit a harmonikus szociális kapcsolatok kialakítására

Érezted már úgy, hogy fáradt vagy, lehangolt, elfogyott az energiád és a lelkesedésed, és mindent összevéve az egész életed egy csőd? Bármily kellemetlen is legyen, ennek az érzésnek megvan a maga szerepe és célja.

Az életben nincs levágás vagy kerülőút, nincs egyetlen frappáns megoldás, mellyel egy életre sikeres és boldog lehetsz. Nincs kényelmes, egyszerű egyenlet, miszerint ha megszerzed, eléred ezt vagy azt, akkor boldog és elégedett leszel. Ezek az érzések belülről fakadnak, nem vásárolhatók meg se pénzért, se társadalmi pozíció vagy elért eredmények révén. A boldogság és a siker kapcsolata épp fordított: ha jól érzed magad a bőrödben, meg vagy elégedve önmagaddal és a helyzeteddel, sokkal könnyebben leszel sikeres, mint ha a negatív gondolatokra koncentrálsz.

A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy úgy teszel, mintha minden rendben lenne, mikor valójában semmi sincs úgy. A lényeg az, hogy a jó dolgokra koncentrálsz: a negatív gondolatok, kételyek egyrészt hajtóerőt szolgáltatnak, hogy valami többre és jobbra törekedj, másrészt figyelmeztetnek, ha valami nem stimmel. Nagyon lehangolt vagy – alszol és eszel eleget, vagy csak hajtod magad? Foglalkozol azzal is, ami valóban fontos a számodra? Az aggodalom és a félelem csupán eszköz – ne hagyd, hogy eluralkodjon az életeden, és kiszorítsa a helyéről az élet egyszerű örömei felett érzett elégedettséget, a családi élet boldogságát, a jól végzett munka örömét.

Nincs azzal semmi gond, ha néha mérges, letört vagy elégedetlen vagy. Ezeket az érzelmeket is meg kell élni! Ez nem azt jelenti, hogy ha valaki felhúz, pofozd fel – vezesd le a mérgedet úgy, ahogy senkinek sem árt, és akkor könnyedén túl tudod tenni magad az egészen.

Ha elfojtod az érzelmeidet, vagy ha hosszasan dédelgeted a sérelmeket, csak magadnak ártasz. Helyette várd meg, amíg megnyugszol, aztán fogalmazd meg magadban, mi okozta a rossz érzést. Miért érintett ilyen mélyen az a sértő megjegyzés? Honnan ered a szorongásod vagy a bosszúságod? Ha megérted a negatív érzelmeidet, azzal a jelentős részüket már fel is dolgoztad.

A dolog másik oldala: azonosítsd ugyanígy a pozitív érzelmeid eredetét. Mitől vagy elégedett, boldog, mi okoz neked örömet? Keresd azokat a dolgokat az életben, amiket szeretsz, és élvezd ki őket. Legyen szó egy finom süteményről, egy izgalmas regényről vagy meghitt pillanatról, érezd át azt, amit szeretsz, és koncentrálj erre az érzésre. Igen, mindig is lesznek problémáid, enélkül nem lehet élni – de attól még miért ne érezhetnéd jól magad?

A titok az egyensúlyban rejlik: ismerd meg önmagad, hallgass az érzelmeidre, és ne félj megélni őket, se a rossz, se a jó pillanatokban. Ne hagyd, hogy a pillanatnyi rossz érzések uralják az életed – legyél nyitott a boldogságra, és meg fogod találni!

Szeretettel várjuk „Családbarát” szolgáltatásainkon, tanácsadásainkon!

Gyöngyösi Család és KarrierPont
Gyöngyösi Oktatási és Kulturális Alapítvány
Hívjon, keressen bennünket!
Mentálhigiénés szakemberünk egyeztetés alapján fogadja önt, megoldást kínál
Telefon: +36 (37) 301 649 | E-mail: hevesmegye@gyoka.hu | Facebook