Illeték - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Januártól nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni azoknak a családoknak, akik családi otthonteremtési kedvezmény (csok) segítségével vásárolnak ingatlant. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentése szerint az illetékmentesség jövő év elejétől él és minden családra érvényes lesz a következő két évben.

Újabb elemekkel bővül 2021. január 1-től a családtámogatási paletta. Novák Katalin bejelentése szerint jövőre minden család mentesül a vagyonszerzési illeték megfizetése alól, amennyiben csok segítségével jutnak ingatlanhoz. Ezzel a családosok számára tovább csökkennek az ingatlanvásárlás költségei.

A kedvezmény az új és a használt ingatlant vásárlók számára is elérhető lesz, emellett az sem számít, hogy már meglévő vagy előre vállalt gyermek után veszi fel valaki a támogatást – a lényeg, hogy csokos ingatlan legyen. Ebben a formában akár egyedülálló szülők is élhetnek az illetékmentességgel.

Mennyit számít az illetékmentesség?

Az ingatlanoknál az illeték egységesen a vételár 4 százaléka, egymilliárd forint felett pedig 2 százaléka, de legfeljebb 200 millió forint. Ez alapján egy 30 millió forintos ingatlan megvásárlása után 1,2 millió forint vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ha az egy gyermek után igényelhető 600 ezer forinttal számolunk, akkor csak az illetékmentesség az eredeti támogatás kétszeresét jelenti egy család számára – összesen pedig 600 ezer forint támogatás helyett 1,8 millió forinttal gazdálkodhatnak többől.

A vagyonszerzési illetékről ebben a cikkben írtunk részletesen.

A csokosok számára nem ez az egyetlen lehetőség a spórolásra: új építésű ingatlan vásárlása esetén a január 1-től ismét 5 százalékra csökkenő áfa értékét a csokosok vissza is igényelhetik.

A csokosok eddig is kaptak kedvezményt

Aki csokból vásárol ingatlant, annak jelenleg is kedvezményes illetéket kell fizetni, ugyanis a csok vissza nem térítendő támogatás összegével a megvásárolt ingatlan illetékalapja csökkenthető. A fenti 30 millió forintos ingatlannál maradva, 10 millió forintos támogatással számolva csak 20 millió forint után kell kifizetni az illetéket – vagyis 1,2 millió forint helyett az illeték csak 800 ezer forint. A kedvezmény csak a csok támogatásra vonatkozik, a kamattámogatott hitelre nem.

A fiatal házasok is jobban járnak

A 35 év alattiak számára elérhető illetékkedvezmény csokkal még kedvezőbbé tehető. A jelenlegi szabályozás szerint az első lakásukat megvásárló fiataloknak 15 millió forintos összeghatárig 4 százalék helyett csak 2 százalék illetéket kell fizetniük. Ha az ingatlant csokból vásárolják, akkor egyáltalán nem kell illetéket fizetniük, ráadásul összeghatár nélkül, ami azok számára jelent kedvezményt, akik első lakásnak 15 millió forintnál drágább ingatlant szeretnének megvásárolni.