Gyöngyösi Család és KarrierPont

Nemcsak az anyaországi, de a határon túli magyarság is komoly demográfiai problémákkal küzd, melynek orvoslása a kormányzat kiemelt feladatai és célkitűzései közé tartozik. Kedden tartott sajtótájékoztatóján (link: http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/nemzetpolitikaert-felelos-allamtitkar/hirek/egymilliard-forint-a-kulhoni-magyar-csaladok-eve-karpat-medencei-programjaira ) Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Családok éve nemcsak az anyaországi, de az egész Kárpát-medencei magyarságot érintő közös ügy.

A tavaly év végén bejelentett és idén január 1-jével elindult Köldökzsinór program keretében a Magyarország határain túl élő honfitársaink is jogosulttá váltak az egyszeri, 64.125 Ft-os anyasági támogatásra, valamint a 42.500 Ft-os kezdőösszegű Start-számla nyitására (babakötvény).

A Családok éve Kárpát-medencei megvalósulására mindezek mellett egymilliárd forintot különített el a kormányzat.  A tematikus év nyitórendezvénye  február 2-án lesz Budapesten. A program keretében többek közt kutatást végeznek majd annak megismeréséremit jelent ma a család fogalma a határon túli magyar közösségekben, hogyan alakulnak a házasságkötések, milyen a gyermekvállalási hajlandóság, milyen arányban kötnek vegyesházasságokat, hány gyermek születik egy családban átlagosan és milyen mindennapi problémákkal kell a megküzdeniük. 

A Magyarországon egyedülálló védőnői hálózathoz hasonló rendszert is szeretnének kiépíteni, amely jelenleg csak a Vajdaságban működik. Finn példára továbbá a babakötvény és anyasági támogatás hozzáférhetővé válása mellett gyermeknevelési kezdőcsomag bevezetését is tervezik. A program kiterjed továbbá táborok szervezésére, a gyermekgyógyászati képzés erősítésére, a családbarát munkahelyek létrehozásának segítésére és a közösségek erősítésére is. A külhoni magyar kisközösségek családbarát tevékenységének támogatására, erősítésére 200 millió forintot különítettek el. Azon külhoni magyar vállalkozások, melyek családbarát vállalkozást hoznának létre vagy családokat segítő szolgáltatásaikat erősítenék, 400 millió forintra pályázhatnak majd.