Új NAT - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Már célegyenesében van az új NAT megalkotása, és hamarosan vége a kerettantervek kidolgozásának is. Nem igazán változott a kormányálláspont az egyetemi felvételi nyelvvizsga-követelményével kapcsolatban. 2020/2021-ben viszont jön az ingyentankönyv.

Végső fázisában van az új Nemzeti alaptanterv (NAT) készítése, a kerettantervek fejlesztése fejeződik be a napokban. Abban bíznak, hogy a napokban a kormány el is fogadja, után jöhet a bevezetés előkészítése.

Az első, 530 oldalas változatból maradt 330 oldal, ami eleve komoly rövidítés, illetve olyan elemek is bekerültek, amelyek a hazafias neveléssel kapcsolatosak. A kritikákat, észrevételeket természetesen figyelembe vették. Tavaly augusztus végétől két hónapon át több mint 600 vélemény, társadalmi javaslat fogalmazódott meg, ezt követően gyűjtötték a szakma észrevételeit, így áll lassan össze a végleges tanterv.

Az egyetemi felvételihez 2020-tól kötelező nyelvvizsgát érő kritikákkal a szabály 2014 óta ismert, egyelőre lényeges álláspontváltozás pedig nincs a kormány részéről, hiszen mindenféle programokat indítottak annak érdekében, hogy minél több fiatal kerüljön abba a helyzetbe, hogy legyen nyelvvizsgája és tudjon egyetemre jelentkezni.

A tankönyvek területén 2017-2018-ban tett nagy lépés (több évfolyamos ingyenesség) után 2020-2021-ben 100 százalékossá válik a hozzáférhetőség, vagyis mindenki számára ingyenesek lesznek a tankönyvek, ami mellett azért “kulcs a pedagógus”. Minden, köznevelésben dolgozó pedagógus és tanuló hozzá fog majd jutni.

Nyilván vannak különböző igényeik a különböző iskolatípusoknak, de alapvetően az ellátás oldaláról mindenki megkapja a lehetőséget, ami az államnak nagyjából 14 milliárd forintjába kerül.

A megfelelő mennyiségű és minőségű szakember szerinte rendelkezésre áll, minden iskola el tud indulni.