CSOK - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Nézzünk egy példát : Anna és párja, Gábor a napokban készülnek összeházasodni. Az esküvő után terveik szerint elkezdik a közös életüket egy saját otthonban, majd a következő években gyermekeket is szeretnének. A csalad.hu-t azzal kereste meg a fiatal menyasszony, hogy milyen állami segítséget kaphatnak a lakásvásárláshoz.

Első házasok kedvezménye

Mivel mindkettőjüknek ez az első házassága, így ezzel a kedvezménnyel havonta nettó 5.000 forinttal csökkenthetik a személyi jövedelemadójukat az esküvőtől számított 24 hónapig. Ehhez nyilatkozniuk kell az adóbevallásban, és ott fel kell tüntetniük egymás adóazonosító jelét. Azt is szükséges jelezni, hogy a kedvezményt melyik házastárs veszi igénybe, vagy esetleg megosztják.

Babaváró Támogatás

Mivel Anna 26 éves – vagyis 18 és 40 év közötti, ahogy a feltételek szólnak –, és 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, aminek egy része hallgatói jogviszony, július 1-je után Babaváró Támogatásként maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhetnek a bankfiókokban.

A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft lehet, a futamideje pedig 20 év. Ha a terveiknek megfelelően 5 éven belül gyermekük születik, 3 évig nem kell fizetniük a részleteket, és kamatmentesen törleszthetik a kölcsönt a teljes futamidő alatt. Amikor a második gyermekük megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha a harmadik gyermekük is megérkezik, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozásuk megszűnik.

CSOK és kamattámogatott hitel

A lakásvásárláshoz Családi Otthonteremtési Kedvezményt is igénybe vehetnek. A CSOK-ot ugyanis nemcsak a már megszületett, hanem a tervezett gyermekekre is lehet kérni. Ráadásul július 1-je után már a 35 millió Ft-nál drágább használt ingatlanok vásárlására is lehet fordítani.

Mivel egyelőre úgy néz ki, hogy három gyermeket szeretnének vállalni, új lakás vásárlására 15 millió forintos CSOK-támogatást igényelhetnek, míg ha használt lakás vásárlása mellett döntenek, 2,2 millió forintos támogatást kaphatnak.

A CSOK mellé felvehetnek kamattámogatott hitelt is, amelynek kamata legfeljebb 3 százalékos. A kedvezményes hitelt – 2 gyermekre 10 millió, 3 gyermektől 15 millió forintot – nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására is kérhetik.

Falusi CSOK

A fiatalok annak a lehetőségét is mérlegelik, hogy vidéken kezdjék el a közös életüket. Ha így döntenek, a Falusi CSOK-támogatást is igénybe vehetik. Ehhez olyan településre kell költözniük, amelyre vonatkoznak a Falusi CSOK szabályai. Így ha három gyermeket vállalnak, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, amelynek felét használt ház vásárlására, a másik felét pedig felújításra vagy bővítésre kell fordítaniuk.

Gyöngyösi Család és KarrierPont