Utazás - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Ki ne ismerné szülőként azt a jelenséget, hogy miután bepasszírozta az autóba az összes bőröndöt, rávette a gyerekeit, hogy üljenek be az autóba, bezárta az ajtót, és végre fellélegzett, hogy hurrá, végre indulunk nyaralni, megszólal az egyik, vagy mindkét gyerek: “hányingerem van!” Ilyenkor váltja fel a készülődés által kiváltott stresszt az idegesség, hogy hogyan is fogjuk kibírni a több órás utat.

Mi áll a háttérben?

Az utazás közben fellépő rosszullétet az okozza, hogy mást közvetít az fülünk és mást a szemünk az agyba. A fülnek természetesen nem a hallásért felelős funkciójáról van szó, hanem arról, amelyik az egyensúlyunkat szabályozza. Hiszen a belső fül érzékeny receptorsejtjei azt érzékelik, hogy a testünk mozgásban van, a szemünk viszont ezt egyáltalán nem tapasztalja, ha nem látjuk, vagy nézzük a látóhatárt, hanem valami közeli tárgyra összpontosítunk. Az ellentmondásos információkat pedig az agy úgy dolgozza fel, hogy mérgezéshez hasonló jelenséget azonosít. Erre egy ősi, ösztönös védekező választ ad: hányinger keltésével, illetve hányással igyekszik eltávolítani a káros anyagokat a szervezetből.

Hogyan segíthetünk a gyerekeknek?

 1. Ne induljunk útnak éhgyomorra. Természetesen kerüljük a másik végletet is, ne közvetlenül a háromfogásos ebéd utánra időzítsük az utazást, mert a teli gyomor elősegíti a hányinger kialakulását. Ha lehet, könnyű ételt fogyasszunk, kerüljük a nehezen emészthető, zsíros ételeket.
 2. Arra is figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon a kicsi. Ha már megtörtént a baj, nyugodtan tegyük félre az egészséges táplálkozással kapcsolatos elveinket, és adjunk neki pár korty kólát. Még az orvosok is megerősítik, hogy a szénsav és a koffein csillapítja a hányingert.
 3. Ha meg tudjuk győzni, hogy igyon menta-, vagy gyömbérteát, agyógynövényekhatóanyagaival megpróbálhatjuk megelőzni a rosszullétet.
 4. Ha már elég nagy hozzá a gyermek, nyugodtan ültessük előre. Ha pedig még nem, ügyeljünk arra, hogy a gyerekülésből is könnyedén kilásson az ablakon. Buszon és vonaton pedig lehetőleg menetirányba nézzen az ülése.
 5. Kérjük meg a sofőrt, hogy lehetőség szerint vezessen lassan, egyenletes sebességgel, és ha lehet, válasszunk kanyaroktól, szerpentinektől mentes útvonalat.
 6. Akár óránként is álljunk meg, és tartsunk pár perces pihenőt. Ilyenkor a friss levegő is jót tesz a gyerekeknek.
 7. Ha megoldható, induljunk a gyermekek alvásidejében.
 8. Ne engedjük, hogy a kicsi képeskönyvet hozzon magával, vagy bármilyen eszközön, tableten, telefonon mesét nézzen. Inkább meséljünk neki mi magunk, ezzel el tudjuk terelni a figyelmét. Az is hatásos, ha arról beszélgetünk, amit útközben lát, hiszen így a figyelmét a horizontra, és a külső mozgásra tudjuk irányítani.
 9. Ha már nem kell attól félni, hogy lenyeli, rágót is adhatunk neki, hiszen az állkapcsok mozgása is nyugtatja a háborgó gyomrot.
 10. Adhatunk neki gyógyszert is. Ezeket érdemes már az indulás előtt fél-egy órával bevenni. Bár többnyire a patikában recept nélkül is kapható szerekről van szó, érdemes egyeztetni a használatukról a gyermekorvossal is!
 11. Legyen nálunk nejlon zacskó, kis vödör, illetve friss víz és törülköző, hogy ha mégis megtörténne a baj, könnyebben rendbe tudjuk tenni az autót, vagy az utasfülkét.
 12. Vigyünk magunkkal úgynevezett orális rehidráló folyadékot. A hányással ugyanis nemcsak a folyadékot veszíti el a kisgyermek szervezete, hanem fontos ásványi anyagokat is, amelyeket ezekkel a drogáriákban és patikákban kapható készítményekkel könnyen vissza tudunk pótolni.