Időt - Gyöngyösi Család és KarrierPont

A jó hír, hogy végre péntek van, a rossz, hogy a munkát ilyenkor is el kell végezni… Tippjeink segítenek, hogy gyorsabban tudjatok haladni és hamarabb átadhassátok magatokat a gondtalan hétvégének.

Gazdálkodj okosan!

Nem arra gondolunk, hogy társasjátékozzatok a kollégákkal munkaidőben, hanem arra, hogy okosan osszátok be az időtöket. A legjobb, ha már reggel összeírjátok, mi mindent kell megcsinálnotok, és sorba is rendezitek a megoldandó feladatokat, természetesen a rá szánt időt is feltüntetve, mert így nagyobb az esélye, hogy ténylegesen elkészültök a megadott időpontra. Sőt, ezzel az is elkerülhető, hogy esetleg duplán vagy feleslegesen dolgozzatok valamivel. Legyen ez a mottótok: a timing (időzítés) a barátom!

Minden egy helyen

Hacsak nincsenek letiltva a közösségi oldalak, az ember akaratlanul is rájuk kattint, arra gondolva: 5 perc pihenő nem árthat. Sajnos ez nem így van, akár egy-egy kikattintás is megtöri a munkafolyamat menetét, ami miatt sok értékes perc mehet kárba. Nyilván az lenne a legjobb, hogy megálljátok a kísértést, amit mások nyaralós fotói és magvas gondolatai jelentenek, de ha ez nem megy, akkor telepítsétek a gépre a HootSuite nevű alkalmazást. Ez összekapcsolja az összes közösségi platformot – például Facebookot, Twittert, Instagramot, LinkedInt –, azaz segítségével egy oldalon láthattok minden lényeges dolgot a hírfolyamokból, így nem kell négy-öt weboldalt is végiggörgetni.

Helló billentyűparancsok és könyvjelzők

Nem szabad lebecsülni a billentyűparancsok hasznát, rengeteg időt meg lehet azzal spórolni, ha nem a menüsorban keresitek a hogyan kell kivágni, félkövérré tenni, esetleg menteni – hogy csak néhány alapvető funkciót említsünk. Az interneten számos oldalt találtok, ahol a legfontosabb parancsok fel vannak sorolva, érdemes kiírni és memorizálni azokat, amiket ti is gyakran használtok! Ugyanez igaz azokra a weboldalakra is, amelyek nap mint nap kellenek a munkához, mentsétek őket el könyvjelzőnek, hogy aztán egyetlen kattintással meg tudjátok őket nyitni.

„Levelet kaptam, lájf”

A legtöbb beérkező levél várhat addig, míg befejezitek azt, amiben éppen benne vagytok. Ha egyszerre több dologgal is foglalkoztok, nemcsak a hibázás lehetősége nagyobb, de a megosztott figyelemnek köszönhetően a munkafolyamatok is hosszabbra nyúlnak. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy fejezzétek be, amit elkezdtetek, csak utána nézzétek végig az e-maileket.

Pihenés is kell

Van az a pont, amikor tényleges szünetre van szükség – és ez nem Facebook csetelést jelenti, hanem azt, amikor az asztalotoktól eltávolodva kicsit kikapcsoljátok az elmétek. Elég akár 2-3 perc ahhoz, hogy a koncentrációs képességetek javuljon, és hatékonyabbá váljatok. Ha úgy érzitek, már nem bírjátok tovább, álljatok fel, mozgassátok át kicsit a tagjaitokat!