Hátrányos helyzetű - Gyöngyösi Család és KarrierPont

A hátrányos helyzetűek álláskeresése sok akadályba ütközik, amit a mélyszegénység, az előítéletek és az álláskeresési lehetőségek hiánya okoz.

Az internet és a social media sok esetben mégis segít, hiszen ezek a legszélesebb körű közönséget adják. Szerencsére a technológia elérése sem lehetetlen, hiszen már a szegényebb vidékeken is akad egy-egy okostelefon, ingyen wifi, azaz az álláskeresői világ kinyílik számukra is.

A probléma megint az, hogy nem tanítják sehol, hogyan kell ezeken keresztül állást keresni, így a folyamatos segítség keresése még talán fontosabbá is válik, mint az álláskeresés.

A hátrányos helyzetű álláskeresőkre a gazdasági szereplők ebben a mai munkaerőhiányos helyzetben úgy tekintenek, mint rejtőzködő erőforrásra, így komoly esélye lett szinte mindenkinek munkát találni. Sok szervezet, sok projekt kifejezetten ezekre a problémákra keresi a választ, így már kisebbségi, hajléktalan, mélyszegénységben élő emberek is kaphatnak segítséget.

A többség számára még mindig egyetlen ismert álláskeresési csatorna a Facebook, ahol rövid kis üzenetekben próbálnak egymásra találni munkáltatók és munkavállalók. A munkáltatók HR-esei egyre többször beszélgetnek arról, hol, milyen fórumokon tudnának tömegesen elérni embereket a munkaajánlataikkal. A leggyakoribb netes terep erre az állásportálok világa, ahol egyre inkább megjelennek a manapság kékgallérosnak hívott, kétkezi munkát, fizikai munkát kínáló álláshirdetések.

Remek álláskereső terep a Facebook városokhoz, kerületekhez, régiókhoz, iparágakhoz kötődő oldalai, ahol álláskeresők is hirdethetik saját maguk munkakeresését. Itt is felmerül a kérdés, hogy hogyan. A legfontosabb információ, hogy milyen munkát és földrajzilag hol tudna vállalni, és hol lehet őt elérni. Arra is számítani kell, hogy sok jólelkű ember fogja ismeretlenül is tovább osztani ezt, és ha nem lesz benne, hogy ki és hol vállalna munkát, valamint hol elérhető, ez mind eredménytelen lesz.

A rossz anyagi helyzetben lévők számára nagy segítség, hogy egyes telefonos csomagokban már ingyenessé tették pl. a Facebook elérését. Fontos tudni, az álláskeresésben a már említett szervezetek hatékonyan tudnak segíteni. Akár tanácsadással, akár internetes keresésben, akár szervezet ajánlói, közvetítői szerepben. Ilyen szervezeteket is érdemes keresni. Továbbra is komoly segítséget nyújthatnak az állami munkaügyi központok azoknak, akik számára más ismert elérhető forrás nincs. Itt kell érdeklődni arról, hogy milyen más lehetőség van még.

Emellett mai napig jól működik a személyes megkeresés a kékgalléros munkáknál. Vidéki városokban, kinyomtatott önéletrajzokkal (munkaügyi központban lehet kérni olcsó vagy akár ingyenes nyomtatást) végig kell venni a lehetséges munkahelyeket, egyesével felkeresni a munkavállalókért felelős embereket, otthagyva egy-egy példányt az önéletrajzból.

Az ilyen önéletrajz specialitása, hogy a személyes adatok után közvetlenül kell egy felsorolás a betölteni kívánt állásokról. Nem pozíciókat, hanem munkákat kell megjelölni. Irodai, raktárosi, fizikai, szellemi, milyen munkaidőben (részmunkaidősként vagy teljes, vagy műszakos munkarendben). Minél pontosabban van megfogalmazva a „mit vállalok” rész, annál biztosabb, hogy lesz is belőle megkeresés.

Jöjjön hozzánk – mi segítünk, tanácsot adunk az elhelyezkedésben!

Gyöngyösi Család és KarrierPont
Gyöngyösi Oktatási és Kulturális Alapítvány
Telefon: +36 (37) 301 649 | E-mail: hevesmegye@gyoka.hu | Facebook
Gyöngyös, Vármegyeház tér 1
Gyöngyös, Török Ignác u. 1