Gyerek és munka - Gyöngyösi Család és KarrierPont

Kisgyerek mellett dolgozni? Örök viták melegágya a fórumokon és a játszótéren egyaránt. Egy anyának tényleg kizárólag otthon kell maradnia, és csak a családjáról gondoskodhat? Hogyan lehetséges, hogy egy anya, aki szeretne dolgozni vagy tanulni, nem, vagy csak nagyon nehezen kap teret?
Vannak nők, akik az anyaság mellett igenis vágynak arra, hogy dolgozhassanak, megmaradhassanak a dolgozó nő szerepében is. Természetesen senki sem szeretne a gyereke rovására dolgozni, viszont érdemes végiggondolni: egy gyerek szempontjából mi a kifizetődőbb? Egy anya, aki kizárólag a gyerekekkel foglalkozik, de közben igénye lenne munkájára és nincs lehetősége? Vagy az az anya, aki időnként dolgozik is, így teljesebbnek éli meg életét és jobban tud összpontosítani a családjára is?
Az a nő, aki gyermeket szül, és ezáltal nagyban megváltozik az élete, attól még ugyanúgy vágyhat intellektuális fejlődésre, tanulásra, munkára. Ezt kimondani és megélni sem szégyen, ettől nem lesz rossz anya senki. Sajnos a társadalmi elvárások és a környezet nyomása miatt sok nő bűntudatot érez amiatt, mert szeretne dolgozni.
Legtöbb esetben nem is kerül felszínre a munka utáni vágy, hiszen a „jó anya” definícióba nemigen fér bele, hogy anya egyébként szívesen dolgozna is.
Mit kellene tenni? Mitől változik meg varázsütésre a kisgyermekes anyuka környezete, figyelme, hozzáállása, kapcsolódása? Azzal, hogy valaki anyává válik, automatikusan csak a gyerek és a vele kapcsolatos teendők lesz a téma, minden kérdés arra irányul, mi van a kicsivel. Vannak anyák, akik a gyerekvállalás mellett szeretnék az önmegvalósítás útját is folytatni, akik szeretnék magukat több szerepben is jól érezni, jobban kiteljesedni. Nem akarnak eltűnni a világ elől, csak mert gyermekük született.
Vajon mi kellene ahhoz, hogy hagyják az anyáknak megtartani azt a részüket/szerepüket, amitől azok, akik?! Miért kell választani? Miért ne élhetné meg egy nő az összes szerepét úgy, ahogy szeretné? Elég kihívás van az életben, inkább segítsük egymást, forduljunk egymás felé, törekedjünk a megoldásra.

Forduljon hozzánk bizalommal – Mi segítünk!
Gyöngyösi Család és KarrierPont