Felnőtt - Gyöngyösi Család és KarrierPont

2020. december 31-ig minden képzés indulhat az eddig megszokott módon, azonban 2020 őszétől nagy fordulatot vesz a felnőttképzés.

Milyen képzések várhatóak?

2020 szeptemberétől iskolai rendszerű képzésben, nappali vagy esti tagozaton, minimum két év alatt lehet majd OKJ-s szakmát szerezni. Ezek alapszakmák lesznek, melyekből közel 200-at állapítottak meg a kiadott Magyar Közlönyben.

Részszakképesítésekből 73 különböző féle szerepel a listában. Ezeket kizárólag iskolarendszeren kívül lehet oktatni, tanfolyam keretein belül. A tanfolyamok végén az eddigi információk alapján OKJ-s bizonyítványt lehet majd kapni.

Meddig lehet jelentkezni a jelenlegi OKJ képzésekre?

Ahogy a bevezetőben már említettük, jelenlegi struktúra szerinti, iskolarendszeren kívüli OKJ képzéseket 2020. december 31-ig indíthatnak a felnőttképzéssel foglalkozó cégek, azonban ezen képzések szakmai vizsgáit 2022. december 31-ig abszolválni kell.

Kulturális és művészeti szakképesítések

Az Országos Képzési Jegyzék az alapszakmák és a részszakképesítések mellett kibővül a kulturális és művészeti szakképesítésekkel is. Ezeket is iskolai rendszerű képzésben sajátíthatják el a diákok, nappali és esti tagozaton egyaránt. Egy szakképesítésen belül számos szakmairány közül lehet választani, például a Táncos képzésen lehet klasszikus balett-táncos, kortárs-, modern táncos, néptáncos vagy színházi táncos szakmairányt választani.

Érdemes várakozni?

Bár az új rendszer hosszútávon előreláthatólag pozitív hatással lesz a fiatalok életére, azonban a bevezetési időszak alatt még számos ismeretlen problémába ütközhetünk, hiszen a változások nem csak a diákokat, hanem a felnőttképzéssel foglalkozó cégeket és iskolákat egyaránt érinti.

Előreláthatólag a legnagyobb problémát az okozza majd, hogy míg a jelenlegi felnőttképzésben tanulók szombatonként is tudtak oktatásra járni, ami munka és család mellett is megoldható, addig a hétköznap délutáni és esti órák kevésbé kivitelezhetőek a tanulni vágyók számára – pedig az iskolai rendszerű képzésben az esti tagozaton ez az elvárás. Emellett a felnőttképzési cégek megszűnése is problémát okozhat, hiszen az országos lefedettség helyett így lehet, hogy valaki a lakóhelyétől csak távolabb talál képzést, ami esélytelenné teszi számára a tanulást.

Így aki egy előre kiszámítható, biztos lábakon álló képzésre vágyik, és szeretne 700 féle képzés közül választani országszerte számos helyszínen, annak javasolt, hogy 2020 végéig kezdjen el egy tanfolyamot, a lehető leghamarabb. Figyeljen oda arra, hogy elengedő idő maradjon a szakmai vizsgára, ha esetleg első alkalommal nem sikerül, második nekifutásra is legyen idő a 2022-es év végéig.

Azonban aki egy letisztultabb, kevesebb képzésből álló rendszert preferál, és nem gond neki, ha iskolai rendszerű képzésben kell részt vennie, akkor várja meg a 2020 szeptemberében induló képzések jelentkezési határidejét, és válassza a 173 alapszakma egyikét.